Monday, December 21, 2009

Schwarzenegger säger nåt smart

Köpenhamn blev, inte ett dugg oväntat, ett totalfiasko.
Bara av ondo? Nja... inte egentligen, om allt hade gått vägen och världens stora spelare hade lyckats komma överens och hängt på EU's linje så hade vi stått här idag med ett bindande avtal som egentligen inte var bra nog.

Arnold Schwarzenegger, som ju är Kaliforniens guvenör, uttalade sig igår i frågan (och nu citerar jag ur minnet): "Det är tid för världens folk att stå upp och höras. Inga stora förändringar har kommit från maktens korridorer, de har alltid kommit från folket, som tryckt på så hårt att till slut politikena vågat ta sitt ansvar."

Han har ju rätt! Finns det någon som trott att politikerna drivit igenom fackföreningsrörelsen, avskaffande av slaveri och livegenhet, att få ett slut på vietnamkriget, kvinnlig rösträtt, planfria korsningar... u name it... Det är VI som gjort allt detta. Ja det var faktiskt VI som en gång drev igenom själva demokratin i sig! Behöver man påminna om att facket, abolitionism, vapenvägran etcetera en gång var olagligt? Genom hela vår civilisations historia är det samma visa: Folket protesterar ända tills någon maktherre inser hur mycket ära och popularitet han skulle ha att vinna på att "gå med" folket.



Det finns en enkel regel som gäller för alla styrelseskick, vare sig de är påstådda demokratier eller totalitära och det är: "Allting har en brytpunkt." Man kan negligera folket under en kortare tid men det går inte i längden; det har aldrig gått. Till slut når man brytpunkten och styrelsen störtas.

Min fråga, med Köpenhamnsmötet i bakhuvudet, blir därför: Vill vi verkligen att de som från första början orsakat problemet ska vara de experter vi anlitar för att lösa det? Deras system har visat, med all önskvärd tydlighet att det inte fungerar.

Vilka vill vi vara, vilka liv vill vi leva? Jag vet hur mitt liv ska se ut framöver!



Mvh:
J.

Labels: , , , , , , , , , , ,

3 Comments:

At 2:38 AM , Blogger Cicci Wik Frilansredaktion.se said...

Du har poänger!! :-)

 
At 12:30 PM , Blogger Unknown said...

YES!

 
At 2:26 AM , Blogger Johannes said...

Tack!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home