Tuesday, December 15, 2009

Köpenhamn

Det står oss faktiskt helt fritt att skita i samhället, i allt vi inte vill eller kanske tvingas ställa upp på: Vi kan odla vår egen mat. Vi kan byta tjänster och varor med varandra och skita i staten. När staten har glidit så långt ifrån oss, brutit mot oss, varför ska inte vi bryta med den?
Storsystemets lösning för vår värld just nu heter ändrade konsumtionsmönster och visst... på sätt och vis krävs det kanske, nu när samma system dragit ner oss i skiten. Å andra sidan kan vi skita i allt det där, göra det vi visste var rätt från början: Leva småskaligt och mikrokonsumerande.

Vi kan vägra tro på att den bästa metoden är att "förändra systemet inifrån". Stupidism är detta systems sanna namn och det vill inte förändras - det är en av dess primära funktioner att hålla sig självt intakt. En "förändring inifrån" betyder egentligen "intern anpassning": Att de krafter som hittills tjänat mest på det rådande systemet ges tid och utrymme att inkarnera i det "nya" inifrånändrade.

Vi kan vägra tro att vi är maktlösa, splittrade och alienerade från varandra och jorden. Våra liv är så mycket mer värda än att ödas framför en TV.

Vi kan vägra Shell, vi kan vägra Mc Donalds, vi kan vägra Stora Enso, Monsanto, Rockefeller, Bofors och Scan. Det ligger en helt ny värld där ute bara vi vägrar bli en del av lögnen och utför sanningen i handling.

Gore, Bush, Obama... Greenspan, Wolfowitz... Reinfeldt, Sahlin... volvo, saab, Codex alimentarius, WHO, WTO... näringsliv, förtäringsliv, tärningsliv... alla ljuger de! Alla; just för att de vill upprätthålla systemet. ett system som historisk grundats på (och än idag upprätthålls med) våld och orättvisor.

Alla ljuger utom den som med kraft försvarar sin egen rätt till frihet och lycka i enkelhet. Alla ljuger utom de som för sin egen skull vägrar att bli våldtagna av löneslaveri, kött- jordbruks- och tillsatsindustri, av reklamen, av den tomt ekande underhållningen, av regeringarna - vars främst uppgift blivit att hålla de ovan nämnda våldtäktsmännen flytande - av alla systemets självuppehållande mekanismer. Jag kan se de sälla jaktmarkerna, paradisets lustgård och landskapen som breder ut sig i Yggdrasils krona. Jag kan se dem varenda gång jag vägrar.


//J.

Labels: , , , , , , , , , , , ,

2 Comments:

At 3:13 AM , Anonymous Anonymous said...

Får jag chans på dig Johannes ;-)
Klockrena tankar i ditt inlägg!!!

/Basti

 
At 3:29 AM , Blogger Johannes said...

Jag ska bara kolla med Mia.

;-)

//J.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home