Tuesday, October 20, 2009

Påverka inför klimatmötet - tips

Skriv brev, maila, ring, delta i aktioner, skriv på listor, nätverka... Här är en hel hoper tips och trix för dig som vill vara med och påverka inför Köpenhamnsmötet om klimatet och vår gemensamma framtid.
Alltihop är saxat ur ett av de många nyhetsbrev jag är med i. Klimataktion heter nätverket som ger ut brevet och dem hittar du på: http://klimataktion.se/

Jag kommer att hela perioden som är kvar fram till mötet i Köpenhamn försöka få in så många bra tips som möjligt om hur vi alla kan påverka - alltså både hur vi som individer kan leva klimatsmartare eller kanske hur man t.ex. bär sig åt för att komma i kontakt med en politiker... etc. Har du några bra tips är du välkommen att maila dem till mig. Alla synpunkter är välkomna.
Mvh:
Johannes

--------------------------------------------------------
1. HÖR AV DIG TILL REGERINGEN NU!Just nu är en särskilt bra tid att påverka, eftersom EU nu beslutar sina definitiva ställningstaganden inför COP15. Eftersom Sverige är EU:s ordförandeland i höst, så är vår roll extra viktig.
Tisdag 20/10 möts EU:s finansministrar.Onsdag 21/10 möts EU:s miljöministrar.29-30/10 möts EU:s regeringschefer.
På miljöministermötet finns enligt miljöminister Andreas Carlgren tre frågor som kan ta tid att diskutera; EU:s långsiktiga klimatmål, hur EU ska tackla det globala överskottet av utsläppsrätter som kan leda till allt för höga utsläpp, samt hur marken och skogen ska användas för att minska koldioxidutsläppen.
Andra delar för ministrarna att besluta är hur EU ska gå tillväga för att uppgradera växthusgasminskningen från 20 till 30 procent om det blir en global uppgörelse i Köpenhamn. Men även hur sjöfart och flyg ska ingå i utsläppsbegränsningarna, samt hur det ekonomiska stödet till utvecklingsländerna ska se ut.
Därför ber vi dig att kontakta:
Fredrik Reinfeldt: http://regeringen.se/sb/d/1499
Anders Borg: http://regeringen.se/sb/d/1675
Andreas Carlgren: http://regeringen.se/sb/d/1682
Eftersom det är kort om tid bör du ringa och mejla, annars är skriftliga brev bra för att påverka.
Be dem att uppmana världens ledare att förplikta sig till att uppnå målet som bland andra AOSIS (Alliance of Small Island States) driver i förhandlingarna - 350 ppm och maximal global temperaturökning på 1,5 grader i Köpenhamn i ett rättvist, ambitiöst och bindande avtal.
EU:s nuvarande förslag om utsläppsmål på 450 ppm och 2 grader ger inte de säkerhetsmarginaler som är nödvändiga. G77 med flera är irriterade och det förtroende mellan i- och u-länder som krävs för att ett bra avtal ska ros i land riskerar bara att bli svagare.
Se bland annat:http://www.guardian.co.uk/environment/2009/oct/05/climate-change-kyoto
Be alla dina vänner och bekanta att också agera. Skriv även till riksdagsledamöter i regeringspartierna. E-post-adresser samlade för massutskick med kommatecken mellan sig finns parti för parti, längst upp till höger på http://eukritik.se
Skriv under med fullt namn, adress, mejladress och telefonnummer, så är chansen mycket större att du får svar. Brevet blir bäst om du formulerar dig själv.
Toppmötet i Köpenhamn i december kan rädda världen - eller som Maldivernas president formulerat det - bli en självmordspakt. Vi måste agera NU!
Lycka till!
--------------------------------------------------------
2. TUSENTALS KLIMATAKTIONER FÖR 350 PPM PÅ LÖRDAG 24/10http://www.350.org/action-list?country=se&city=Via länken finns alla aktioner i Sverige. Var med du också!
--------------------------------------------------------
3. ANMÄL DIG FÖR BUSSRESA TILL COP15
Klimataktion kommer troligen vara med och ordna en bussresa från Uppsala via Stockholm, Östergötland och ner till Köpenhamn längs med E4:an, helgen 11-13 december för en låg kostnad. Hör av dig till info@klimataktion.se och ange ditt namn, stad, e-post och mobilnummer om du vill åka med. Andra alternativ för resa och boende finns på http://www.klimataktion.se/node/797
--------------------------------------------------------
4. HJÄLP TILL ATT RINGA MEDLEMMAR
Nu hjälps vi åt att få Klimataktion att växa! Vi ringer runt till så många medlemmar som möjligt i landet och undrar om du vill ringa de som bor nära dig? Det vi vill med samtalen är:• Att fånga upp medlemmar som vill bli aktiva, men ännu inte tagit steget.• Att sälja in ett klimatparty till varje medlem som ännu inte haft något (vi hjälper till med informatör).• Att samla in pengar; små, mittemellan eller stora bidrag, engångssummor eller månadsgivare, alltefter förmåga och vilja att bidra.
Ring hemifrån eller dra ihop några som ringer tillsammans! Det finns manus, tips och råd att få från de som redan dragit igång.Intresserad? Kontakta Elisabet Strand på post@elisabetstrand.se
--------------------------------------------------------
5. VÅRA NÄTVERK
Är du lärare? Gå med i vårt lärarnätverk!Är du forskare och vill dra i det nätverket?Vill du gå med i något annat av våra nätverk?Hör av dig till info@klimataktion.se så kommer dina mejl rätt.
--------------------------------------------------------
6. SKRIVREGLER FÖR KLIMATAKTION
Klimataktion skrivs alltid med stort K. I informell text kan Klimataktion förkortas till KA. På engelska heter Klimataktion: Climate Action. För att skilja oss från andra ”Climate Action”, så kan vi förklaras som ”The Swedish NGO Climate Action”.
--------------------------------------------------------
7. GRATIS KLIMATTIDNING
Miljömagasinet släpper på fredag ett temanummer om klimat. Enstaka exemplar kan beställas gratis från 08-640 82 80 eller prenumeration@miljomagasinet.se
--------------------------------------------------------
8. HÄNDER FRAMÖVER
Av allt spännande som står i kalendariet på klimataktion.se så vill vi framför allt lyfta klimatlördagarna 7/11 och 5/12.Mer information om det mesta finns på http://www.klimataktion.se
Klimataktion finns även på http://www.facebook.com/group.php?gid=9536817294
Alla frågor och funderingar kan skickas till info@klimataktion.se
Enskilda styrelseledamöter kan nås via fornamn.efternamn@klimataktion.se
Har du något du vill ha med i kommande nyhetsbrev? Hör av dig!
Bästa hälsningarKlimataktiongenom Göran Hådén
-----------------------------------------------------------------------------------

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home