Wednesday, August 26, 2009

Ekologisk odling är en kolsänka som heter duga.

I 28 år har man vid Rodale-institutet i Pennsylvania, USA, bedrivit jämförande studier mellan ekologisk och konventionell odling. Ett av resultaten denna forskning kommit upp med är att det under försöksperioden har visat sig att mängden kol i den ekologiskt odlade jorden ökat med 15 – 23 procent, vilket motsvarar cirka 200 kilogram kol per hektar. Räknar vi om detta till koldioxid ges vid handen att ekojorden binder cirka 750 kilogram koldioxid per hektar och år. I den konventionella odling som ingår i försöket har däremot matjordens innehåll av kol minskat.

Om hela USA's åkerareal brukades enligt Rodale-exprimentets standard skulle det motsvara utsläppen av koldioxid från 158.177.000 bilar, vilket motsvarar halva USA:s vagnpark. Inte så illa.
Personligen tror jag att om jordbruket dessutom anpassades till ett modernt småbrukarsystem skulle jordens upptagningsförmåga kunna ökas ytterligare. Ytterst handlar det om vård; att hitta balansen mellan storlek på gården och avkastningen. Det säger sig självt att det är mer jobb att uppnå hög mullhalt, bra mikroklimat, gynnsam miljö för mask och mikroorganismer o.s.v. på en stor åker än på en liten täppa - småbrukaren hinner med att visa omtanke. Många små täppor vore alltså det bästa.



Tror jag:
Johannes





Mer information (och de exakta siffrorna jag inte ville tråka ut er med) hittar du här: http://www.fobo.se/artiklar/miljo/kolsanka.shtml

Labels: , , , , , , , , , ,

2 Comments:

At 7:31 AM , Anonymous David Ramnerö said...

Visst kan ekologiskt vara bra, men jag vill bara notera att det inte finns några restriktioner när det kommer till att använda termen "ekologisk" på matvaruförpackningar. Säkrare är då att titta efter miljömärkningar som till exempel Svanen.

-David.

 
At 8:06 AM , Blogger Johannes said...

Bra att få det utrett. I sanningens namn så finns det ju inga produkter alls som inte är ekologiska i någon mening. Till och med en plastbytta är en produkt av ekologin.

Jag skulle föreslå att man, om det nu handlar om mat, letar efter KRAV och/eller EU's miljömärkning och/eller Demeter-märket.

Tack för inlägget.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home