Tuesday, July 21, 2009

Motstånd är frihet!

Ett av politikens ständiga problem är att hålla folkviljan i shack, det vill säga på sin egen sida. Ett företag som naturligtvis inte är så enkelt eftersom ingen verkligt tänkande person väl någonsin tyckt som makten(?).

Om folk verkligen tänkte efter och begrundade vilka ledare de verkligen skulle vilja ha så hamnade nog dessa arketyper på rymdmilsavstånd från verklighetens aspiranter. För ärligt nu... Vem vill ledas av någon som är tränad på att kohandla bort all essens ur livselixiret? Vem, utom möjligen maktmänniskorna själva, vill ens se en så stor maktkoncentration i händerna på så få som idag är fallet? Vem vill på allvar ha någon som säger "Ge mig makten" till sin ledare? Och vem tror egentligen att någon annan vet bättre än du hur just ditt liv bör levas?
Alltså, om vi alla tänkte efter så skulle, mycket snabbt all världens regeringsunderlag upplösas till intet. Det samma skulle naturligtvis också kunna gälla för finans- och näringslivets "true world leaders" - vill vi inte ha dem så kan vi faktiskt avskaffa eller avsätta dem, det är vi som är deras maktbas. Kunde vi sen dessutom alla kontemplera över den enkla sanningen som säger att makten över våra egna liv är vår - din och min - så vore denna gamla, tunga och trasiga världs dagar räknade och en ny tid skulle finnas där på stört. Även nu är den bara ett knappt andetag bort - om vi bara kunde förstå det. Det finns egentligen inget som hindrar detta från att ske, inte något verkligt legitimt skäl.

Problemet idag är bara att vi, många av oss, inte lever i verkligheten och det finns goda skäl till att det förhåller sig så. Vi lever i TV-, pop-, franchise- och konsumtionsvärlden. Verkligheten, som åtminstone jag ser den, är att gå upp varje morgon skaffa mat, överleva, älska och dö och det är av yttersta vikt för våra olika samhällssystem att vi, folket, aldrig tillåts komma till denna insikt. Det är av yttersta vikt att vi fortsätter tro att verkligheten består av kommunister och kapitalister, moderater och sossar, hippies och skinheads, AIK:are och Djurgårdare, samhällsklasser, raser, religioner, humansiter, hund- och kattmänniskor.

Att tänka utanför boxen är att inte godkänna och nöja sig med enbart de av samhällsapparaten på förhand granskade åsikterna. För kom ihåg att inga nya tankar kommer att komma inifrån systemet självt! En helt ny syn på ett ämne ryms inte i vare sig tidningarnas tabloidformat eller i något debattprogram på TV. De 20 minuter som ägnas varje debatt kan aldrig förmedla några nya tankar. Här ryms enbart rostigt gods! Nej, att tänka utanför boxen innebär att vara illojal mot allt - men även att vara intresserad av allt. Att varken stöta bort eller tro för starkt. Man måste bli en nyfiken förrädare - helst med glimten i ögat.

Tror jag:
J.

Labels: , , , ,

2 Comments:

At 3:21 PM , Anonymous Anonymous said...

Underbar du är :-)

/Basti

 
At 11:57 PM , Blogger Johannes said...

Tack baby!

;)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home