Friday, June 12, 2009

Den minst kommersialiserade musikstilen.

Folkmusikrörelsen i Sverige växer hela tiden och det är främst unga som dras till musikformen. Tiden när folkmusikens representanter i Sverige utgjordes av gamla gubbar i folkdräkt är förbi. Ja, hundåren är över och istället ser man en stark rörelse med massor av band, konstellationer, fans, föreningar och organisatörer. Vad man däremot inte ser - eller rättare sagt hör - är att musiken spelas i radio. Jo visst det finns programmen Klingan och Folke i P2, men that's it!

Folkmusiken är nog utan tvivel vår minst kommersialiserade musikform: De gamla go'a hitsen är ofta traditionella låtar utan någon erkänd upphovsman och traderas vidare från generation till generation och om en låt råkar vara nyskriven så blir kompositören oftast bara glad om någon annan person vill ta upp den - man hoppas ju på att själv en dag få en "trad-låt" upptecknad efter sig. Musikstilens främsta spridningssätt är från musiker till musiker i buskaspel på någon spelmansstämma, inte via något digitalt media.
Kan det vara så att det helt enkelt inte finns intresse i våra radiohus, tidningar och tevekanaler att hjälpa till att sprida en musikstil som nästan ingen tjänar några pengar på?

Bara en tanke.

//J.

Labels: , , , , ,

7 Comments:

At 6:07 AM , Blogger Jenny said...

Intressant. Kanske folkmusiken har svårt att hitta till radiohusen, etc? Tidigare fanns det ju alltid entusiaster med nyfiket sinne som letade fram obskyrare musik och lyckades få media intresserat. Nu är väl allt det där mer cyniskt. Tyvärr.

Folkmusik kan ju vara nyskapande och varierande trots (eller kanske tack vare) sin tradförankring. Synd om den blir en genre för bara de redan invigna.

Tack,

Jenny

 
At 12:48 AM , Blogger Johannes said...

Det blir den inte. Rörelsen växer för varje år. Det är i alla fall mitt intryck.

//J.

 
At 3:16 AM , Blogger Jenny said...

Det låter bra!

Vore verkligen roligt att lyssna till ny folkmusik. Klingan finns ju alltid.

 
At 1:50 AM , Blogger Johannes said...

Och Harv, Ale Möller, Stinnerbom, mp3, Kraja o.s.v. Det finns nog hundratals folkband.

 
At 3:19 AM , Anonymous Ylva said...

Men har du inte hört att "upphovsmännen måste få betalt,annars dör kulturen!" :-)
Jag tror det är precis tvärtom jag. Folkmusik är inte min musik, men härligt att läsa det här.

 
At 2:41 AM , Blogger Johannes said...

Mja, det där med upphovsmännen... Jag är själv upphovsman och kan ärligt säga att det äår mycket lättare att idag slå sig ut på en marknad där lyssnarna i högre grad bestämmer vad det är för musik de vill höra än som tidigare när det var industrin som dikterade allas smak.

TAck för din kommentar.

 
At 6:01 AM , Blogger Jenny said...

Hoven Droven, Hedningarna, Väsen, Träd Gräs och Stenar går inte heller av för hackor.

Hörde lite på Paganus. Väldigt bra!

Jag ska tipsa en irländsk bekant om svensk folkmusik med nerv och nu har jag ju en hel del namn att nämna.

Tack!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home