Thursday, February 14, 2008

Radioidioten har fel!!!

P1 igår kväll. Minns inte om det var ”Studio Ett” eller ”OBS”, men ett program var det i alla fall.
En man blir intervjuad om varför han väljer att köpa en CUV (stadsjeep) när han vet att de inte är miljövänliga. Mannens svar är en blandning skamset försvar och medveten cynism. Till slut klämmer han i med det mest förhatliga av alla argument: Människans natur!

- Så har ju vi människor alltid gjort; kört på ända tills det är för sent. Man tänker på sig själv helt enkelt och struntar i naturen. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara; det är människans natur. Annars hade vi ju kunnat stoppa krig och allt möjligt skit, eller hur.

Visst känns det igen. Det är ett av de allra vanligaste argumenten. ”Det är ändå för sent så det är ingen idé att ändra sig.” Men för det första så glömmer han ju bort alla katastrofer vi har kunnat stoppa, alla krig vi faktiskt har kunnat undvika. Ozonhålet växer ju t.ex. inte längre. Cubakrisen utvecklade sig, mot alla odds, inte till ett tredje världskrig.
Jag hoppas att denne anonyme man i radio inte tillämpar denna princip om omedelbar behovstillfredställelse där hemma på sin fru och våldtar henne varenda gång han känner för lite myspys. Jag menar; det är ju människans natur. Dödar han sin granne om de blir ovänner över staketets höjd eller färg? Nej! För det är nämligen lika mycket människans natur att anpassa sig, samarbeta och komma på nya system för att klara upp kniviga situationer. Om kör-på-det-är-ändå-för-sent hade varit vår arts främsta kännetecken hade vi aldrig kunnat utveckla våra komplicerade samhällsstrukturer. Frågan är om vi ens hade kunnat utveckla våra första redskap.
Naturligtvis är vår natur kluven. Vi är djur med samma inre bråddjup av primala drifter som de flesta andra djur, men vi har också skapat modeller för att tygla dessa drifter efterhand som vi blivit fler och fler och flockens behov av behärskat beteende har vuxit.
”Det är ändå för sent” är den cyniske egoistens sista försvar. Låt honom aldrig mer få rätt.

Johannes von KörEnNissanMicra Söderqvist

1 Comments:

At 2:25 AM , Anonymous Anonymous said...

Visst är människans natur spännande? Vi är så bekväma att vi inte kan tänka längre. Dubbelmoralen har blivit ett bestående inslag och vi som står lite vid sidan av allt detta kan se det cyniska i det.

Idiotin slår ständigt nya rekord, vad sägs t.ex. om G8-ländernas "krav" på oljeproducenterna att leverera mer olja... När de nästan är nyss hemkomna från ett "miljömöte"? Man blir less, och ibland uppgiven. Men vi får inte låta oss nedslås av detta utan kämpa hårdare.

//Vindarnas son som nyss gjorde en tur på 25 kilometer, UTAN motorfordon! :-)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home