Monday, February 04, 2008

Gör bot! Undergången är nära!

Jahapp. Idag tänkte jag försöka med att ge en snabb och enkel överblick över miljö- och energiläget. Eftersom detta knappast är ett ämne man sveper snabbt och enkelt över så kanske hela bloggen idag blir lite rörig. Syftet är att skapa en slags helhetsbild över de väldiga hot vi står inför och hur svåra de faktiskt är att hantera. Personligen blir jag mer och mer paralyserad och deprimerad desto mer jag sätter mig in i situationen; men detta är alltså inte syftet. Jag tror att vi omöjligen kommer kunna hantera en situation om vi inte verkligen har koll på vad det är som händer och har hänt.

Låt oss börja med det värsta: Klimatförändringen.
Temperaturhöjningen är som snöbollen; även om vi nu idag slutar med alla utsläpp kommer den ändå att öka ett bra tag framöver. Detta kommer att påverka den biologiska mångfalden. En del forskare menar att – även med totalstoppet på utsläpp – kommer mellan en tiondel och ända upp till en tredjedel av jordens däggdjur och växter att dö ut som en konsekvens av förhöjd temperatur. Vi kommer emellertid inte införa något totalstopp idag så vi kan med största sannolikhet säga hej då till åtminstone en tredjedel av alla däggdjur.
Jorden har drabbats av katastrofer tidigare där mer än 90% av alla arter dött, men aldrig förr har minskningen av den biologiska mångfalden skett så snabbt som idag.

200 miljoner (eller fler) människor på flykt från Centralasien sedan grundvattnet försvunnit. De stora floderna håller på att torka ut då glaciärerna som förser dem med smältvatten försvinner.

Ett okänt antal miljoner flyktingar från Afrika av liknande orsaker.

Sjukdomar. Vi kan redan se en starkt ökande trend av Borelia och TBE i Sverige. Älgarna drabbas så hårt av älglöss att de dör. Skogarna drabbas hårdare av parasiter och svampangrepp. Det finns många exempel redan nu och de kommer bli fler och fler.

Odlingsförhållanden. Just i Sverige kanske vi kommer få det lättare med ett mildare klimat men vi behöver inte åka så värst långt för att hitta människor som drabbas hårt. I princip hela Sydeuropa har redan återkommande problem med torka under somrarna. Skandinavien kommer att bli attraktivt när dessa människor inte längre kan försörja sig. Den odlingsbara marken på jorden minskar redan av andra skäl såsom överutnyttjande genom bevattning som bidrar till att jorden försaltas eller ensidiga växtföljder med jorderosion som följd. Detta tillsammans med klimatförändringarna kan bidra till allvarliga problem för livsmedelsförsörjningen i stora delar av världen.

Stigande havsnivåer riskerar att dränka stora landytor, dessutom sådana som ofta är tätt befolkade. Det lilla öriket Tuvalu i Stilla havet har redan påbörjat evakueringen av sin befolkning eftersom det blir allt svårare att överleva på öarna när de drabbas av översvämningar, kraftiga stormar och saltvatteninträngning i odlingsmarken. Listan på samhällen (ja kanske nationer) som på det här sättet tvingas flytta kommer att bli mycket längre.

Konflikterna i världen kommer att bli fler och våldsammare. Ja, har man läst bara minsta lilla ekonomisk historia i sitt liv så har man också fattat att krig och konflikter aldrig på allvar handlat om prinsessor eller frihet utan om naturresurser. Prinsessan var bara ett svepskäl.
Så vad händer då när ett större antal människor än någonsin tidigare tävlar om ständigt minskande resurser?

Ja, det var en mycket kort presentation av några av de värsta hoten som kommer att uppträda till följd av klimatförändringen. Nästa fråga är ”peak-oil” eller egentligen, i sin förlängning, energifrågan. Den är mindre då den mer bara angår all mänsklig s.k. civilisation och inte Jordens hela ekosystem.

Världens oljeförbrukning: 200 ton per sekund. (ASPO)

Världens ekonomi bygger på olja! All svensk export och import är t.ex. helt beroende av den och så är naturligtvis fallet överallt. Oljan är fortfarande enda orsaken till att du och jag kan köpa en apelsin för under hundringen. Jämför med vad det skulle kosta om frukt från sydligare länder fraktades hit med segelbåt eller ångare. Oljan har möjliggjort ett högeffektivt jordbruk som kan försörja större mängder människor. Som exempel kan nämnas att mat under ett år till en amerikan kräver 1500 liter olja. Världsproduktionen på mat beräknas minska till en tredjedel om inte olja används. (Geolog Dale Pfeiffer i boken ”Eating Fossil Fuels” 2003) Oljan är alla varor och tjänster. Oljan är indirekt tillväxten och alltså också likviden i våra pengar.

Deutsche Bank anser i ett uttalande att ”slutet på de fossila bränslenas period [inte är] en domedagsbild uppmålad av pessimistiska profeter som förutspår världens undergång. Det är en bild av nöd under kommande år, och måste tas på allvar”.

”Alla kommer beröras av denna händelse [att oljetoppen passeras]. Och de flesta nu levande människor kommer också att få uppleva den.”
- Colin Campbell (oljegeolog och grundare av ASPO)

För det första: Det är nästan lika svårt att ge exakta prognoser angående världens råoljeresurser som det är att fastställa konsekvenserna av växthuseffekten då det är väldigt få utomstående människor i världen som tillåts full insyn. Vad vi vet är att priset på råolja har fördubblats sedan 2001 men att oljeindustrin ändå bara ökat sin prospekteringsbudget med en bråkdel. Detta kan bero på att prospektering inte anses värt besväret. Likadant är det med raffinaderierna: inte ett enda nytt raffinaderi har byggts sedan 1976. Varför då kan man fråga, när stora delar av branschen säger att vi har massor med olja kvar. Det finns också en hel del pensionerade prospekterare, vetenskapsmän och faktiskt folk inom oljebranschen som försöker få oss att förstå att vi närmar oss slutet för den fossila eran.
För att kompensera den minskade oljeutvinningen öppnas nu de sista stora oljefälten man haft som reserver:
2005 öppnades 18 nya fält.
2006 öppnades 11.
2007 öppnades 3.
2008 kommer 3 nya.
(Petroleum Review)

Av de 65 största oljeproducerande länderna har 54 redan passerat sin produktionstopp. 2010 kommer 59 länder passerat toppen. De sex kvarvarande länderna kan då kanske öka produktionen men sannolikt inte ersätta bortfallet från de övriga 59. (Gunnar Lindgren)

Alternativa bränslen kan i dagsläget inte på långa vägar ersätta oljan. Dessutom finns en inbyggd (väldigt stor) problematik i att använda skog eller jordbruksprodukter till bränsle i en värld där avskogning och livsmedelsbrist är lavinartat ökande redan utan oljefrågan. (Jag)

”Jordens oljebehov framöver kommer att öka med 2% årligen samtidigt som utvinningen kommer att minska med 3% årligen. Det betyder att vi år 2010 kommer att sakna omkring 50 miljoner fat om dagen.”
- Dick Cheney (vice president USA 1999)

“Vare sig oljan kring Kaspiska Havet […], Sydkinesiska Havet, modifierade stadsjeepar eller projekt kring förnyelsebar energi kan förhindra huggsexan om den kvarvarande oljan. Låt oss åtminstone hoppas att denna strid kommer att utkämpas med pengar istället för kärnvapen.”

- Kenneth Deffeye (oljegeolog och professor vid Princeton)

”Vad folk klart och tydligt måste få höra är att vi håller på att få slut på energi i Amerika.”

- George W Bush

En del menar t.o.m. att oljan redan har ”peakat” och att tredje världskriget redan är igång:

”Output peaked in 2006 and will fall by 7% a year.”

- Ashley Seager (The Guardian)

“World War III has started. It has already affected every single citizen of the middle east. Soon it will spill over to affect every single citizen of the world.”

- Ali Samsam Bakthiari (vice president Iranian Oil Company)

“I am saddened that it is politically inconvenient to acknowledge what everyone knows: the Iraq war is largely about oil.”

- Alan Greenspan (f.d. chef för amerikanska riksbanken)



Ja, detta är bara som ni ser fragment som jag lagt fram här idag. Men jag tyckte det var viktigt att lägga upp båda problemen bredvid varandra någon gång. I den allmänna debatten (vilken begränsas till ett mittuppslag eller 20 minuter i tv) diskuteras alltid ämnen separat som om de verkligen kunde isoleras från varandra. Men vi kommer alltså stöta på problem som att människor inte kommer att kunna livnära sig av Jorden där de bor p.g.a. växthuseffekten samtidigt som vi på en annan plats inte kommer kunna skicka förnödenheter till dem p.g.a. drivmedelsbrist. Vi kommer få ett produktionsbortfall vad gäller livsmedel p.g.a. växthuseffekten där t.ex. jordar blir för torra, för blöta eller läggs helt under vatten. Samtidigt kommer avkastningen från den kvarvarande marken att minska då vi inte kan driva det hela så högeffektivt som vi gör idag med oljans hjälp. Ja, de två problemen triggar varandra på tusentals punkter.

Den slutsats som åtminstone jag drar av denna problembild är att debatten förspå helt fel plan. I teve och andra media pratas det bara om hur vi ska ersätta oljan med bättre drivmedel som inte tar slut och inte skitar ner. I själva verket borde vi prata om ett helt nytt system, helt nya förutsättningar, en helt ny värld.

Nästa gång ska jag, min vana trogen, gå in på vad vi kan göra för att dels minska utsläppen och samtidigt klara åtminstone den inhemska livsmedelsproduktionen.

Mvh: Johannes von Tvångshoppfull Söderqvist




PS:
Källor gällande klimatet är dels mitt minne dels följande..
Smhi
www.mjv.se
www.klimatforandringen.nu
Sida
DN (och andra tidningar)
Green Cross Sweden

Vad gäller oljan står ju källorna angivna. Men jag skulle vilja passa på att promota och tacka www.gunnarlindgren.com som med sitt mycket väl underbyggda nyhetsbrev förser mig med fakta hela tiden.
För den som vill läsa in sig på ”peak-oil” finns det en hel del litteratur.
Lättast att börja med är kanske ”Olja” av Gunnar Lindstedt. Här är en artikel om honom och oljan: http://www.transport.se/home/trp2/tidn/home.nsf/pages/DE78182B87C47820C12570EB00501E0D

Dessutom skulle jag vilja att varenda människa läste artikeln "Eating Fossil Fuels" av och om Dale Allen Pfeiffer:
http://www.fromthewilderness.com/free/ww3/100303_eating_oil.html

DS.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home