Wednesday, January 16, 2008

GRÖNA LÖGNER

Arvika har fått en klimatstrategi. Inte för att jag studerat den så värst ingående men inte verkar den speciellt innovativ. Men visst, det är bra att man åtminstone börjat tänka i de här banorna. En strategi blir dock inte mer strategisk bara för att man sätter ordet ”klimat” framför. Men snubbarna på kommunhuset försöker väl bara vara moderna, samhället vimlar ju av såna här felaktiga uttryck nu för tiden. ”Grön tillväxt” är ett exempel, ”eko-turism” och ”miljöbil” andra. Förlåt, men vad ska det här betyda? Bilar är inte och kommer aldrig att vara miljövänliga; punkt! Grön tillväxt…? Det är som att säga snällelak eller idiotsmart.
Nej, jag har fått nog av lättillgängliga klimatpaket med glättat inslagspapper. Varför fortsätter vi att låtsas när vi egentligen vet allihop att det inte kommer räcka – inte på långa vägar?

Som start på en mer strategisk klimatstrategi för Arvika kommun skulle jag vilja föreslå att man återupptar arbetet på Tväruds skola igen, så att barnen får växa upp och utvecklas i sin närmiljö. Dessutom slipper man de utsläpp som blir när barnen måste transporteras till en skola längre bort. Vill man sen vara riktigt klyftig så kan man ju köpa lunchmaten direkt av de lokala bönderna – om det finns några kvar. Att på det här sättet gå på tvärs mot centralisering och tätortifiering skulle vara en viktig symbolhandling som visade på att man inte ställer upp på den klimatförödande tillväxthysterin, att man har ett miljötänkande som utgår ifrån landsbygd. Dessutom skulle det vara en klimatklyftig handling som gav omedelbar effekt i form av minskade utsläpp.

Mitt uppsåt är inte att racka ner på de personer som ligger bakom Arvikas klimatstrategi. De har säkert gjort så gott de kunnat i den tåtrippande och kompromissande värld som är politikens. Personligen åtnjuter jag den friheten att inte vara politisk och därför kunna säga vad jag vill. Problemet är bara att det var länge sen vi hade tid med kompromisser.

2 Comments:

At 1:47 AM , Anonymous Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

 
At 6:59 PM , Anonymous Anonymous said...

Tyvärr är det väldigt vanligt både inom politik som industri att man tror att det räcker med att kalla något för grönt eller lägga till ord som klimat, miljö, och liknande för att de ska bli populära. För få männiksor synar vad som döljer sig bakom orden.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home