Sunday, December 02, 2007

Döda din egen mat.

Östersjön håller på att fullständigt dö!
Visst kemikalieproblemet kanske vi börjar få viss styrfart på men som det verkar är dessa ett nästan mindre problem för havet än utfisknigen och utfiskningen av Torsken i synnerhet.
Torsken är för Östersjön vad en gång Vargen var och idag (tyvärr) jägaren är för Skogen: Toppredator!
När Torsken försvinner ökar dess bytesdjur Strömmingen och Skarpsillen radikalt i omfattning. Sillen äter upp de kvarvarande torskarnas yngel vilket medför att Torsken försvinner helt och det blir ännu mer Sill. När sillen ökar, minskar dess mat: djurplankton, vilket får till följd att sillen blir mager och sjuk. Sillgrisslorna och Sälarna visar nu tecken på svält, trots att de har större tillgång på Sill än tidigare. Havsfåglarna visar också tecken på B-vitaminbrist (vilket medfört en omfattande fågeldöd hos vissa arter) och likaså laxhonorna och deras yngel. B- vitaminbrist är en fasansfull död som tar lång tid under det att nervsystemet långsamt bryts ned.

Sveriges regering har kommit med ett förslag som går ut på att försöka fiska ut Sillen och Strömmingen helt och hållet på ett visst område - en idé som väckt harmblandad munterhet i forskarvärlden. "Löjlig" kallar Pauli Snoeijs - ledande forskare - denna idé och fortsätter: "...det kan slå åt ett helt annat håll som man inte är beredd på. Jag skulle inte vilja vara ansvarig för det projektet."

Det här är ett av våra mest akuta problem i vårt svenska närområde. Varför skälla på USA i alla lägen när vi själva håller på att döda ett helt hav?
Visst det är inte bara Sverige som fiskar i Östersjön och ytterst är det EU som bestämmer hur mycket som ska fiskas. Men vi kan väl i alla fall säga att vår svenska mening är att vi måste införa ett totalt fiskestopp på torsk i åtminstone tre år. Det är det första steget.
Tyvärr är vår nuvarande regering bara intresserad av de populistiska frågorna som gäller gifter och övergödning (nej jag menar inte att dessa frågor är oviktiga, bara överrepresenterade i debatten) och inte speciellt inne på att göra tusentalet östkustfiskare arbetslösa, MEN rädda torsken och Östersjöns ekosystem.

Vad kan då Du och Jag göra, förutom att driva oppinion? Till att börja med kanske vi inte ens behöver äta fisk. Det sägs ju i och för sig att man inte klarar sig utan de där omega-syrorna, men dem kan man få i tablettform. Jag vet dock inte vad dessa tabletter är tillverkade av - säkert fisk. Sen kan vi ju, i den sunda självhushållningens tecken, välja att bara äta sån fisk vi själva fiskat. Insjöfisk finns det gott om och den slipper dö av kvävning på däcket till nån fiskebåt.

Mvh:

Johannes von Brasklapp Söderqvist

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home