Tuesday, February 16, 2010

Oragea kuvertet

Igår fick jag min pensionsprognos, det orangea kuvertet (oranscha borde det stavas) i brevlådan. Är det inte lite lurt hela det där systemet.

Varför ska de som tjänar minst också få minst när de går i pension? Varför kunde det inte vara så att när de som tjänar mest bara får en ytterligt liten (kanske symbolisk) pension och att deras pengar istället omfördelas nedåt? Rent generellt borde ju denna grupp ha kunnat lägga undan lite under livet.

Vårt samhälle har inte utrymme för alla de olika kunskaper och begåvningar som finns hos dess medborgare och därför har inte alla heller samma möjligheter att göra karriär: En känslomässigt begåvad person, som skulle bli en utmärkt psykolog, men som har usla mattebetyg kan aldrig komma in på högskola eller universitet och döms därför kanske till ett liv som lågavlönad städare eller något liknande. Varför kan inte den personen få bli kompenserad på ålderns höst?

Varför kan inte alla de, framförallt kvinnor, som valt att föda många barn och vara hemma med dem få en lön (som i sin tur är pensionsgrundande) för deras samhällsinsats? Personligen är jag, av flera skäl inte direkt för en ökande befolkning men inom ramen för samhällssystemets egen logik så är befolkningsökning ett måste. Göran Persson kallade ju till och med kvinnor som valde bort barnafödande för landsförräderskor (minns ni?). Det är av stor ekonomisk vikt att den svenska befolkningen ständigt ökar, så varför likställer man inte barnafödande och uppfostran med att ha ett lönejobb?


Tja...? Bara en liten tanke.

J.

Labels: , ,

2 Comments:

At 6:22 AM , Anonymous Fjutt said...

Men vem skall bestämma vad som är en större samhällsinsats? Skall staten (folkvalda politiker antar jag det är samma sak som) bestämma det? Skriva lagar som säger att 3 barn = 3000 kr från det att man är 70?

Också bara en liten tanke... :)

 
At 1:23 AM , Blogger Johannes said...

Egenligen borde det vara JAG som fick bestämma allt sånt.

Tror inte problemet vore olösligt om vi bara lade fokus på frågan.

Vem/vad är det som idag bestämmer att vissa ska ha mer än andra?

Jag är inte benhårt emot att man ska få tjäna pengar och bli rik - om det är vad man vill ägna sitt liv åt så varsågod - men vad jag inte kan förstå är hur vi alla kan acceptera att skillnaderna är SÅ stora. Vissa har mer pengar än deras familjer skulle kunna göra av med under en längre historisk epok. Vad ska dessa människor med pension till?

Visst, jag kan förstå det symboliska i det hela: "Du har varit en företagsam person i hela ditt liv och det uppskattar vi från samhällets sida; här får du pensionen, som ett tecken på vår tacksamhet". Men skulle inte denna symbolism kunna minimeras?

//J.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home