Tuesday, March 17, 2009

Riktigt jävla ddown-shifting, det är vad vi behöver!

Jag är för ett stillsammare liv. Ett med värdighet, närmare ursprunget; utan ågren över vart min el kommer ifrån, hur min mat har producerats och hur mina kläder tillverkats. Ett liv där mitt främsta syfte som individ inte är att hålla tillväxten igång för dess egen skull. Ett liv generationer bort från det liv vi lever idag. Jag vill inte ha någon uranbrytning i norrland – hur många tillfälliga arbetstillfällen det än kan ge. Jag vill kunna fortsätta att gå ut i gammelskogar. Jag vill köpa mat från min by och inte så kallat närproducerat som har sitt ursprung 25 mil härifrån. Jag skulle vilja vara en sån som vill skaffa barn, som tror på det, som ser någon mening med det. Nu är det inte så.

Som vi lever idag, lever vi knappt, men vi är ändå beredda att gå till ett jobb, betala skatt och konsumera för att upprätthålla just det systemet som bedövar och bedrövar oss så. Man vill ju ha en fungerande sjukvård… Så att man kan leva länge… Så att man kan hålla sig vid liv länge! Att leva och att överleva – det är skillnad!

En ny depraverad, porrberoende, osocial, trippsökande generation växer upp och ska snart börja ta över. Den första generationen som inte längre har någon äldre släkting vilken vuxit upp som statare, torpare, old-school-fabriksarbetare. Ni vet att jag som är 33 år har mer gemensamt med er som är 50, 60, 70 år än generationerna efter mig. Dem känner jag inte. Förstår inte vilka de är. Den sista tråden till Fattigsverige är klippt och symptomatiskt nog kan man ana en ny sorts svält och fattigdom runt hörnet.

Fatta att vi har alla medel för att idag avskaffa fattigdom och ojämlikhet; för att skapa ett samhällsystem som lever i samklang med vår omgivning. För första gången i historien. Det enda vi egentligen behöver ge upp är själva tanken på att härska och vår fanatiskt inbitna tro på att pengar och saker ska göra oss lyckliga. Vi har åkt det tåget sen vi blev bofasta jordbrukare, det funkar inte. Experimentet materialsim har visat sig vara fåfängt och dumt. Bevisningen är överväldigande.

Ja, jag fattar att det är väldigt få som håller med mig; att vi som vill ha tillbaka mer kroppsarbete, som vill ha mindre pengar och ett eventuellt kortare men lyckligare liv är i minoritet – och att de flesta inte ens tror att vi verkligen tycker så. Jag skiter i det! Jag företräder inget parti, har inga röster eller någon karriär att förlora. Men kanske, bara kanske, finns det ett intresse av att veta att vi finns, även om vi är få.

Mvh:
Johannes Söderqvist

Labels: , , , , , ,

5 Comments:

At 6:19 AM , Anonymous Anonymous said...

JA, JA, JA!

Jag "downshifted" omkring 1,5 år sedan, och har "stillsamare" livet. Jag fortfarande måste ha bil för några saker men användar jag det mycket mindre (jag köper bensin en gång varje månad); jag fortfarande måste köpa mat, men köper jag lokalt när kan jag. Jag jobba hemma, och har mycket mer tid för att ta promenader, titta på fåglar, o.s.v.

Lyckligtvis, tror jag ekonomin kanske ska styrkas folk att bli mer försiktig. Tyvärr, jag tror också dem är för dum att ta tillfället.

Också... jag är 50 år, och tror vi har mycket gemensamt! ;-)

 
At 2:59 PM , Anonymous Anonymous said...

Jag håller helt och fullt med. jag läser för tillfället "Kommunistiska Manifestet" av Marx och Engels, och även om jag inte håller med om teorierna fullt ut talar de om hur den nuvarande borgarklassen, den drivande kraften bakom vårt kapitalistiska samhälle, oundvikligt kommer att förgöra sig själv just därför att deras industri kräver en konstant ökning i vinst och ett ökat utsug av arbetare och natur samtidigt som löner måste pressar ned för att hantera konkurrens. Jag tror att något sådant är mycket troligt, men att det ännu är många år kvar till en sådan undergång av industrialismen sker, jag tror att vi som människor måste ta avstånd från kapitalistiska ändamål för att få den undergången att vara mer närliggande.

-David Ramnerö.

 
At 1:57 AM , Blogger Johannes said...

Tack båda för era svar.

Yep, it's amazing how much better you feel after trowing out the micro, the Tv and such.
When it comes to buying local food n stuff over here it's a bit complicated. It is illegal to sell for example eggs if u dont let ure small hen-farm go thru an enormous state-goverend, beurocratic health
control, which results in that u have to rebuild ure hen house completely. Everything eatable is illegal to sell if u dont follow the healt conscriptions (is that the word). In sweden we dont want a local society at all.
How about the states?

-------
Nej det är klart att Marx hade en hel del vettigt. Han hade bättre koll på de ekonomiska systemen som fanns då än någon kapitalist. Jag kan omöjligt hålla med i dem som utmålar Marx till historiens ondaste person. Hans avsikt var naturligtvis inte Mao och Stalin.

Problemet som jag ser det är att Marx själv var småborgare ut i fingerspetsarna. Hans tes om "bonde på morgonen och konstnär på kvällen" som skulle illustrera det kommunistiska samhället skulle bara kunna födas i en välbeställd människas sinne. Att alla bara ska jobba med det de själva vill och ändå ska samhället få ett materiellt välstånd är lite...
Vem väljer att självmant jobba i kolgruvan?

Jag ogillar också alla socialistiska idéer då de appellerar till hela folk. Det är massrörelser - precis som kapitalismen. Stora system kommer alltid att bli korrumperade, helt enkelt för att maktmänniskor alltid kommer söka sig till maktcentra oavsett hur grön och fin ideologin från början än var.

Min (nuvarande) tes är att de enda folk som lyckats skapa samhällsstrukturer som varar över tid - och alltså ger stabilitet - är de olika naturfolken. Hur kan vi ta intryck av och härma dem och applicera deras strukturer på oss?

Mvh:
J.

 
At 5:11 PM , Anonymous Anonymous said...

Åh såååå sann!

Sv. lokalt mat... För jordbrukare det är mycket samme här. Regleringar gör det svår och dyr. Det är svår, men inte omöjligt.

Fler och fler människorna använder lokal "farmaresmarknadsplatser," när jordbrukare kan sälja direkt. Annan intressant sak är "Community Supported Agriculture." (Här är länk till lokal gruppa: http://www.kc-csac.org/about/)

Tyvärr, de som använder marknadsplaserna är inte månge och är.... "en röst på vildmark...." Därför att det är dyr att producera grönsaker, ägg, köt, o.s.v. med regleringar, det är också dyr att sälja.

För den mesta människorna, pengar alltid vinner. Den stora kommersiellbondgårder kan producera mat mycket billigt, så det är vad folk köpa.

Den störst problemen jag ser är att människorna (själv inklusive [suck]) vet inte hur att växa egen mat, eller, har inga plats när de kan. Jag bor i våning, och har inte platsen. Om den där kunskap är förlorad, problemen ska växa.

Tack för din blogg!

 
At 2:50 AM , Blogger Johannes said...

http://alternativ.nu

Här hittar du hur mycket info som helst om self-sufficiency. De ger också ut en tidning som heter Åter. Beställ den!!!

Mvh:
J

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home