Friday, February 27, 2009

Opinionsstyrning är grunden i demokratin

"Om sakernas tillstånd verkligen kunde förändras genom en så enkel handling som att rösta, då skulle denna handling genast förbjudas." Chomsky, förhoppningsvis någorlunda korrekt citerad ur mitt minne.

Tänk på't... Om Chomskys eget folk, det amerikanska, verkligen hade kunnat förändra sina liv genom att rösta, hur många miljoner hade då suttit fängslade i åratal för ett så trivialt brott som att inneha något gram marijuana? Hur många människor hade glatt sett på medan vatten och andra naturresurser av fundamentalt värde för den mänskliga organismen hade slunkit ur statlig ägo? Hur många människor hade verkligen strävat efter, vad som idag kommit att bli, ett av västvärldens sämsta sjukvårdssystem?

Vi behöver inte ens ta trippen över pölen för att hitta exempel på odemokratier; det räcker till på exempelfronten här hemma i Sverige också. Om svenskarna verkligen hade haft makten så länge som det påstås att vi haft den (jag räknar från 20-talet då kvinnor också, eller i alla fall till synes, blev människor), skulle vi då inte haft ett jämlikt samhälle idag? Skulle inte resurserna varit bättre fördelade - åtminstone inom landet - än de är idag? Hur många ville ha FRA-lagen? Upp med handen!
Lägg gärna märke till att jag här inte ens tar upp några direkta solidaritetsfrågor eftersom jag då eventuellt skulle tvingas in i en debatt om människans inneboende förmodade egoism kontra altruism. Lägg gärna märke till att jag bara tar upp exempel som direkt går att koppla till egennyttan: Den stora massan skulle väl vid det här laget ha sett till att gynna sig själv bättre - om de verkligen kunnat förändra något genom att rösta.

Naturligtvis kan vi påverka ett och annat genom vår lilla lapp i lådan, men man har på högre orter för länge sedan insett nyttan med att polarisera, snuttifiera och dra ner den offentliga debatten från de högre intellektuella höjderna och placera den på en arena där just makterna själva är de som bestämmer manegens bredd och underlag.
Det "stora odjuret", som Alexander Hamliton (USA:s första finansminister och den man vars ansikte pryder 10-dollarsedlarna) kallade Folket, måste hållas på plats. Om vi får rösta och tro att vi verkligen förändrar något så blir vi medgörligare. Kruxet blir bara att få oss att rösta som makten vill; att få oss att återkommande sluta upp bakom en eller annan kandidat ur den styrande klassen (eller dennes representant, personlige vän eller kollega) i val. Hur blå, röd eller naiv man än är så kan man väl inte blunda så hårt att man undgår att förstå att behovet av att kunna styra massans vilja måste finnas där i toppen av pyramiden - en byggnad i vars topp f.ö. inga politiker sitter utan främst individer med stort privat ägande.

För att åter citera Chomsky (denna gång helt korrekt ur en bok): "Insikten att opinionsstyrning är grunden för alla regeringar, från de mest despotiska till de friaste, sträcker sig åtminstone tillbaka till David Hume, men en reservation bör göras. Styrningen är långt viktigare i friare samhällen där lydnad inte kan upprätthållas med hjälp av piskan."
Mycket - tycker jag -tyder på att man från toppen av pyramiden varit medveten om detta behov ännu längre tillbaka i tiden, man hade bara andra sätt att hantera problemet på. I antikens Grekland löste man problemet genom att helt enkelt bara låta de redan nöjda rösta. Alltså fria män med tillgångar. De senaste 30 åren har vi själva mer och mer kommit att arbeta enligt romarnas bröd och skådespel-princip.

Det verkliga problemet för alla dem som styr och ställer, som vill sälja på oss en massa skit vi inte behöver, för de skadade stackarna i toppen (ja jag menar skadade på ett uppriktigt sätt) är att vi nog alla egentligen är nöjda med ganska lite - så länge vi inte utsätts för korruption; att vi alla nog är rätt hyfsade individer så länge vi blir älskade som barn och vuxna; att vi alla långt där inne vet att vi aldrig blev förvisade ur paradiset; att Jorden är vårt hem som vi alla är biologiskt betingade att älska och tro på.

- Tror jag.

Mvh:
Johannes

Labels: , , , , , ,

5 Comments:

At 12:53 PM , Anonymous Anonymous said...

Materialismens avsigsidor är sig lika genom århundradena. Redan år 1913 skrev C. W. Leadbeater så här:
"Hela tendensen hos vår civilisation går ut på att stärka begäret och mångfaldiga våra behov. Saker som en generation betraktade som lyx räknas av nästa till livets nödtorft, och vårt begär sträcker hela tiden ut sig i nya riktningar. Vill vi ha frid så måste vi lära oss att begränsa våra önskningar, leva ett enklare liv och vara nöjda med komfort utan att längta efter lyx. Vi måste skilja mellan det nödvändiga och det överflödiga. Det är bättre att vi minskar våra behov och ger oss tid till vila än att vi arbetar oss sjuka i desperat ansträngning att tillfredsställa ständigt växande begär. Vill vi ha frid måste vi behärska begäret".

Dettta skulle kunna ha skrivits idag.

Göran

 
At 2:21 AM , Blogger Johannes said...

Just.
Problemet blir när alla växer upp i en kulturell kontext som bara uppmuntrar omedelbar behovstillfredställelse.

"Vi lever i ett limbotillstånd där ingenting annat räknas än futtiga beteydelselösa belöningar."

-Taisha Abelar

//Johannes

 
At 2:22 AM , Anonymous Anonymous said...

Mycket bra inlägg Johannes, och även en intressant komentar av Göran.

Jag håller helt och fullt med om att det samhället vi har i i stort sätt hela västvärlden idag inte direkt kan räknas som mycket mer folkstyrt än aristokratiska samhällen under den industriella revolutionen. Hur mycket bestämmer en individ egentligen? Kan jag, utan att bli en utav gräddan i riksdagen verkligen förrändra något i Sverige? Ja inte förrändras något om jag väljer att lägga min röst på socialdemokraterna, deras stora mängd röster påverkas inte av en röst mer eller mindre. Det enda sättet jag ser att man genom att rösta kan påverka är att söka sig till de små partierna och extremist partierna där en extra röst kan ge en ökning på mer än 1%.

Så som jag ser det är det enda en enskilld individ kan bestämma genom att rösta att det KANSKE kommer in en till i kommunhuset från det där lilla partiet som får 70 röster.

Jag har själv skrivit om tidigare att jag tror att sann demokrati där folket verkligen styr, och inte bara har en popularitetstävling i stil med "American Idol" om vem som ska styra, en sådan demokrati kan bara existera i mycket liten skala.

Den slutsattsen kom jag fram till efter att du, Johannes, fick in mig på idéen om det småskaliga samhället. Trotts att jag fortfarande har en del problem med att se hur människans törst efter att resa runt i världen, samt infrastrukturproblem skulle lösas så ser jag nu det småskaliga samhället som det "ultimata" för varje individs välbefinnande och frihet och även för demokratin.


-David Ramnerö.

 
At 5:57 AM , Blogger Johannes said...

Oj, tack!
Du har inte en aning om hur mycket en såndär kommentar betyder.

Det lilla samhället (det som finns bland en del urbefolkningar än idag och i mindre jordbrukande folkgrupper) är ofta inte ens demokratiskt - det behöver inte ha ett sådant uttalat mål, det funkar ändå.

Mvh:
J.

 
At 11:07 AM , Anonymous Anonymous said...

Det är just det jag ser som demokratiskt, alla bestämmer över sig själva, alltså bestämmer alla. Det är så jag tolkar det grekiska ordet demoskratein (folkstyre), men det verkar inte vara definitionen av det styrelseskicket enligt dagens samhälle.

-David Ramnerö.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home