Wednesday, March 11, 2009

Odla - en politisk handling.

Nu är vi alltså inne i den period på året som för en självhushållare kommer att i mycket cirkulera kring förkultivering och planering.

Planeringen är viktig så att man inte sår samma grödor på samma jordplätt i år igen. Detta mår ju som bekant inte våra älskade växter så bra av. Växelbruk är att rekommendera även på den lilla täppan.
Om jag odlade upp en gräsmatteplätt för första gången så skulle jag nog sätta potatis där; för att nästföljande år odla ärter och nästa kål (dit förutom de vanliga bryssel-, vit-, blom-, grönkål även kålrabbi, raps, rädisor och rättika hör) för att sista året kanske odla rödbetor eller morötter och lök, eller kanske tomater, sallad eller frilandsgurka. Eventuellt kanske jag skulle sätta Vallört ett sista år som jag i slutet av sommaren grävde ner i marken som gröngödsel.

Potatisen är bra som förstaårsgröda då man kan få en ganska hyfsad skörd även på ett tämligen nytt land. Men om Jorden verkade vara väldigt mager (sandig och utan humusrester) så skulle jag nog börja med ärter eftersom dessa växter är kvävefixerande och alltså tillför jorden näring som efterföljande växter kan ha nytta av.

Planeringen är också vikig för det estetiska.

Förkultiveringen då?
En vanlig metod nuförtiden hos hobbyodlare verkar vara att i maj, juni uppsöka en handelsträdgård och där inhandla alla tomat-, sparris-, och purjo-, m.fl. plantor man behöver. Men varför ska man göra det? Lägga ut hundratals kronor på F1-hybrider som ger sämre frukter och kostat en jävlans massa co2-utsläpp i de oljeuppvärmda växthusen? Varför, när man kan köpa frö och förgro själv?

Just nu är det dags att sätta de tomater som är av tidigt mognande sort, alltså växthustomater, samt purjo, vanlig lök samt sparris. Kål (men nu menar jag inte rovor, raps, rädisor och rättika) är det också hög tid för.

Den bästa fröfirman i Sverige är enligt min mening Runåbergs Fröer. De är väldigt service minded och har både en katalog och en hemsida som man kan beställa direkt från. Deras frö är till största delen ekologiskt och de jobbar hela tiden för att öka denna del. Ovanligt är också att de själva ger tips om hur Du bäst tar frö från dina egna plantor. Både hemsida och katalog innehåller både information om de olika arternas historiska ursprung såväl som direkta odlingsanvisningar. Om du vill ha katalogen är det bara att ringa 0303-77 71 40.
Hemsidan ligger här: http://runabergsfroer.se/html/index.htm

Mvh:
Johannes

Labels: , , ,

1 Comments:

At 8:01 AM , Anonymous Anonymous said...

http://www.sparlosa.se/

intressant odlarläsning!!!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home