Monday, February 02, 2009

Strandskyddet

Brev till Andreas Carlgren - Miljöministern
------------------------------------------------------------------------------------------------
Bäste herr Miljöministern.

"Reformeringen av strandskyddet är efterlängtad."Av vem frågar man sig? I en tid när hela samhällets sammanlagda styrka borde inriktas på att bevara mer gammelskogar och orörda stränder, på att mildra växthuseffektens verkningar och ja... kort sagt på att åtminstone börja ta itu med den pyramid av miljöproblem som vi sitter på; i denna tid väljer en gammal miljökämpe som Du att prioritera lyxkonsumtion.

"[...]människor behöver kunna förverkliga drömmar om ett strandnära boende." Behöver de? Varför i herrans namn då? För det första är det väl i första hand inte fråga om egentligt boende utan om sommarstugor(vilka både under byggnadsfasen och de senare resorna från och till påverkar co2-halten); för det andra... vad då behöver? Vad är det för en mänsklig rättighet som jag aldrig tidigare hört talas om. Är det ungefär som tv's vulgära: "Alla har rätt till ett häftigt kök"?

Vilka är det egentligen som vill att våra stränder bebyggs? Det är verkligen inte många av oss som bor på landsbygden som vill det. Om det byggdes ett nytt hus i modern stil här nere vid Oppsjön, som är mitt närmaste vatten, skulle estetiken för alltid vara förlorad.
Det talas hela tiden om landsbygdsutveckling men allt som görs går på tvärs emot vad de flesta landsortsbor verkar vilja: Bidrag till större jordbruk istället för till de mindre; bredare, förfulande vägar (som byggs mest för den ständigt ökande strömmen av långtradare från och till våra sista riktiga Skogar), "skydds"jakt på varg får beslutas om av jägarna i länsstyrelsen; skogsskyddet byggs om till en än större parodi än det tidigare var, strandskyddet hävs... Det är som om regeringen aktivt arbetar för att späda på vi-och-dem-mentaliteten som redan existerar mellan stad och land. Jag är själv ingen förespråkare för direktörshat, politikerförakt, 08-avsky eller liknande men jag kan ha förståelse för de människor som bor här ute som inte hittar något annat sätt att förklara situationen på; för vad är egentligen förklaringen? Strandskydd, det hörs liksom på namnet att det borde vara en fråga om miljöhänsyn och det är ju just detta en ändring av det tidigare skyddet borde handla om: att stärka skyddet. Men det man nu gör är att stärka på ett håll och försämra på ett annat...? Motiv...? Ja...?Det är svårt att hitta något annat motiv än snöd och kortsiktig vinning - och möjligtvis att göra sig populär hos den lilla grupp som faktiskt har råd att bygga ett nytt strandnära hus.

Det här brevet har handlat mest om landsbygden och folket som bor här; jag valde att fokusera på detta då jag misstänker att den sidan av frågan problematiseras mindre, men egentligen är detta ytterst för mig en miljöfråga och alltså med andra ord en intefråga i stil med vargfrågan: Om det står mellan en ras fortsatta existens eller några jägares s.k. "rekreation" så är det en intefråga. Står det mellan det strandnära ekosystemet med häckningsplatser, speciella arter o.s.v. och sommarstugor så är det en intefråga.
Mvh:

Johannes Söderqvist
----------------------------------------------------------
Detta var mitt brev till miljöministern i denna frågan. Skriv själva!

Citaten i texten var hämtade på miljödepartementets hemsida.

1 Comments:

At 1:18 PM , Anonymous Björn Geijer said...

Javisst! Att låta strandskyddet bli något för enskilda kommuner att besluta om verkar synnerligen korttänkt. Fri strand är inte en resurs som kan återskapas. Där bebyggelse finns är stranden stängd för överskådlig tid.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home