Friday, November 28, 2008

Allt hänger ihop - och rör på sig

Alternativet till marknadsliberalism är inte socialism utan lillsamhället. Storsamhället är alltid illa vare sig det rör sig om ett kapitalistiskt- eller socialistiskt sådant. Förr eller senare blir det korrumperat. Allt enligt principen att maktmänniskor söker sig dit makten finns oavsett ideologi. Kommunismen har i alla försök som gjorts med den misslyckats och det skulle kännas lite väl magstarkt att ”testa” igen då det inte finns, eller funnits, någon ideologi som orsakat Naturen och Människan så stort lidande.

Kanske är jag ute och seglar när jag säger att alla system förr eller senare blir korrumperade. Med korruption menar jag i det här fallet inte enbart att man klämmer ett par hundringar i polisens näve när man kört för fort eller vill skynda på sitt pass, utan snarare den grövre formen som att till exempel Volvo sällan betalat mer än 2% skatt under de senaste 30 åren; att mer och mer pengar, via räntepumpen, förs från offentlig sektor, naturskydd och samhällets mindre bemedlade till de rikaste av de rika. Egentligen menar jag nog med ordet korruption när ett samhälles förmodat demokratiska funktioner tagits över av någon maktansamling, till exempel den internationella marknadens krafter. Storsamhället är i alla sina fula maskeraddräkter alltid en ohållbar, icke långsiktig konstruktion.

Så vad ska vi då göra? Hur ska vi förändra världen till den underbara plats vi faktiskt har kraften att förändra den till?
- Inifrån, via politiken, är det vanligaste svaret man får. Men frågan är om det går… Vill man ta ut högre skatt av de rikaste så flyttar de och deras företag utomlands. Arbetstillfällen och dina väljare försvinner i ett svep. På samma sätt fungerar det om man vill göra någonting positivt för miljön: Att rädda Torsken och ersätta bensinen kommer sannolikt aldrig att bli några valvinnande frågor.
Problemet med att jobba inifrån är att det blir din fiende som skapar spelreglerna. Den verkliga frågan borde istället gälla vad det är vi vill förändra, rädda, lappa ihop… Är vårt system bra nog att ha som utgångspunkt för en förändring? Istället för att ta bort några gamla och lägga till några nya regler i fotbollsmatchen vi alla deltar i kanske vi borde byta sport helt och hållet… Ge oss på den mycket fridsammare idrotten boule; eller kanske inte ens syssla med det eviga tävlandet utan totalt byta fält till någon kulturell verksamhet istället.

Fundamenten i vår västliga kultursfär är i princip kristet mekanistiska. Det vill säga vi har en syn på samhället som om den vore en stor maskin med en massa löstagbara, lättfixade delar i: Räntan, banksystemet, jobben, matproduktionen, ja även alla vi levande varelser ses som utbytbara, mekaniska delar inne i denna maskin, som outtröttligt strävar på mot den enda sanningen (vetenskapen och/eller gud). Ur detta positivistiska, mekanistiska, kristna synsätt har hela vårt hierarkiska system – som i en stigande ordning förklarar de olika delarnas inbördes rang, med Naturens alla varelser längst ned och med människan och ett fåtal vita män, längst upp – vuxit fram.
Så kämpar till exempel flertalet av dagens feminister tyvärr inte för att vi alla ska hamna mer i balans med varandra utan för att lyfta kvinnor högre upp på samhällsstegen. Ja, det hörs ju till och med på ett sånt uttryck som ”samhällsstegen” att den som använder det ser ganska fyrkantigt på tillvaron: Enskilda trappsteg; alla med sin egen kultur och funktion.

Men tänk då istället en mer sammanhängande värld som inte betraktas som en maskin: en värld där allting hänger ihop och rör på sig; där man inte kan diskutera kvinnor, män eller överhuvudtaget Människan som en ur helheten löstagbar del. Denna värld var för inte så länge sen verklig för Samerna, Nenerna, en del an nordamerikas indianer m.fl. folkslag och den har en gång varit verklig även för oss.
Faktum är att den världen även nu är verklig eftersom livet inte är mekanistiskt. Inga lösningar kommer ur vårt nuvarande snuttifierade sätt att se på livet. Problemet är att om vi ger upp vår hierarkiska grundsyn kan vi inte längre inbilla oss att vi härskar. Men å andra sidan är det bara detta enda lilla vi behöver ge upp för att hamna på rätt stig igen: Härskandet.

Allt hänger ihop och det rör på sig: Häng med i flödet istället för att betrakta enskilda deltagare. Allt hänger ihop och det rör på sig: Det finns ingen skuld – den är en mekanistisk tanke – vi är fortfarande sammansmälta med livet, även om vi tillfälligt glömt bort hur man ser det. Allt hänger ihop: Känn din delaktighet. Allt hänger ihop: Gå ut i Skogen! Allt hänger ihop: Plantera ett Frö!

Mvh:
Johannes

2 Comments:

At 12:17 PM , Anonymous Anonymous said...

Till att börja med, tack så mycket för intressant läsning!

Din metafor med fotboll och boul intresserar mig. jag skulle dock vilja påpeka att en del skulle argumentera att fotboll ger fysisk träning, till skillnad från boule. Och med det säga att "fotbollssamhället" ger träning i och med kunskap, forskning och därmed teknologi. (Man kan argumentera om teknologi är så viktigt att vi inte kan uppoffra det, men jag tror att människans naturliga nyfikenhet och behov av att veta förhindrar en sådan uppoffring.) Med det sagt, man kan ju lika gärna spela boule och ta en springtur då och då för att få motion, om du hänger med i mitt nytjande av din metafor!

Du skriver även om att det stabila, godartade samhället endast kan manifesteras i småsamhällen. Jag förstår vad du menar och (nu mer än någonsin, efter att ha läst en artikel om ekologiska städer i Illustrerad Vetenskap)jag drömmer om en värld där alla bor i små byar / städer som i stort sätt ligger +-0 med växthusgasutsläpp. Det är inte heller allt för svårt att se mänskilgheten bo på ett sånt sätt, vad som är svårt att se är vägen dit. Du förstår säkert själv hur många hundra år det skulle ta att nå till ett sådant samhälle globalt även om man lyckades övertala alla politiska ledare världen över om att sattsa så mycket det bara går på det. Trotts det går det inte att sluta drömma.

Jag tror inte att vi kommer nå dit du pratar om inom den närmsta framtiden, men jag tror att det är bättre att sätta målen så högt man vill ha dom än att sätta dom där man tror att man kommer nå dom. Jag vill tro att man då på vägen kommer längre i första fallet än i det andra.

Tack för mig,

-David Ramnerö.

 
At 2:47 AM , Blogger Johannes said...

Hej David och tack för ditt intresse.

För det första så kanske det är på sin plats för mig att förtydliga att jag inte jobbar åt någon rörelse eller något politiskt parti och alltså har jag heller inget intresse i att vinna några röster - och behöver inte vara rädd att förlora några heller. En gång i tiden var jag politiskt aktiv och letade hela tiden efter kompromisslösningar på alla problem som ett bredare folklager kunde köpa.
Så: Jag kan nog vara beredd att hålla med dig när du antyder att folk inte kommer vilja göra den här samhällsomvandlingen frivilligt, men jag har ingen vilja till att kompromissa. JAg håller med dig till fullo om att man ska sätta målen där man vill ha dem, inte där de är uppnåeliga. ;)

Jag tror inte människans nyfikenhet skulle ges mindre utrymme i det lilla samhället, vi skulle bara prioritera andra områden för vår inovationsförmåga.
Man kan också vända på argumentet och börja tala om all kunskap vi tappat i och med det moderna samhället. Vi behöver bara gå tillbaka 80-90 år för att se en mycket bredare kunskap om överlevande och utnyttjande av lokala resurser än vi har idag.

Jo visst är det vägen till målet som är lång. I alla fall om man tittar på hela mänskligheten - något som jag gjort alldeles för mycket i mitt liv. Men om Du flyttar ut på landet (vad vet jag, du kanske redan bor i buschen), börjar odla lite och kanske har några höns så ska du se att målet känns mycket närmre. :)

Ärligt talat tror jag inte att vi kommer nå dit med politikernas hjälp. Besluten som är tvugna att fattas är alldeles för obekväma (man tappar alldeles för många röster på att fatta dem) för att några politiker ska vilja ta dem. Just nu är det väl - bizarrt nog - vissa ledare inom näringslivet som försöker göra stora förändringar.

Om du vill ha mer inspiration är du välkommen hit i vår.

//J.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home