Sunday, July 22, 2007

Hur leva utan kärnkraft?

Vad kan man då göra för att minska beroendet av kärnkraften (kk)? Detta tycker jag är den viktigaste frågan att diskutera. Eftersom egentligen alla vet att kk´n är mycket farlig är diskussionen om dess farlighet onödig. Vissa väljer att ljuga eller att titta åt ett annat håll och tyvärr finns det inte så mycket man kan göra åt sånt folk. De har valt att tänka och tala som de gör. Man kan aldrig argumentera med Dumheten.

Personligen tror jag att det är svårt att pressa fram ett eller flera energislag som kan ersätta kk´n helt – vi är hur som helst inte där idag och det är det som får ge utslaget. Om jag inte gillar kk men ändå väljer att ha micro, dvd, tv, stereo, dator, spis, vanliga lampor, kylskåp, frys, diskmaskin, tvättmaksin o.s.v. så har jag ju ett moraliskt dilemma. Kanske borde jag välja att ta bort en del av detta? Tvättmaskinen är en helt suverän folkhälsomaskin som borde ges åt hela världens befolkning, men man kanske kan ha en maskin i lag med andra människor. Det finns fullt med exempel på folk som delar tvättmaskin. Vanliga hyreshus t.ex. Har det slagit er att dessa maskiner ofta är ganska gamla; det är för att det kollektiva tänket har bättre ekonomi och alltså råd med högre kvalitet än det individualistiska tänket. Nästa steg i den här riktningen vore om man hade fullt utvecklade bad- och tvättstugor så att det bara behövdes en stor varmvattenberedare, med flera duschar, i ett helt bostadsområde.
Det här med att byta frys och kylskåp till lågenergidito kan man ha delade meningar om. Gör det när det gamla skåpet gett upp men inte nu direkt om du redan har ett som funkar. Det går åt mängder med energi att skapa och transportera ett nytt skåp. Däremot kanske du kan ha det någon annanstans än i köket – som ju oftast är husets varmaste rum. I yttre hallen, skafferiet eller garaget är kanske en bättre plats. Om det står kallt behöver det inte jobba så mycket. Det samma gäller naturligtvis för frysen.
Micro, diskmaskin, locktång, plattång, fön, aktiva hörlurar m.fl. dum-prylar behöver du egentligen inte alls! Stereon kanske du kan slopa om du kan spela skivor i din dvd och koppla hela tevepaketet till ett par högtalare? Eller varför inte bara ha en dator för allt det här? Kan du leva utan teve? Släck alltid ljuset när du lämnar rummet. Ha inga grejer på stand-by. Dra ur laddaren (och alla andra adapters) ur väggen när mobilen är färdigladdad. Byt till vedspis, odla din egen mat! Det går att dra det hur långt som helst.

2 Comments:

At 12:50 PM , Anonymous Anonymous said...

BRA SKRIVET OM KÄRNKRAFTEN OCH OM HUR MAN KAN LEVA ENKLARE OCH KLIMAT-MILJÖVÄNLIGARE.....
MVH
KRISTER

 
At 2:03 AM , Blogger Johannes said...

Tack ska du ha.
Gött att få lite feedback även när man skriver ngot som folk gillar och inte bara när de går i taket. ;)

Tack:

Johannes von Tacksam Söderqvist

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home