Thursday, November 09, 2006

Det behöver skapas en mer konkret, komplett bild av hur samhället som genomgått den ekologiska anpassningen skulle kunna se ut.
Miljöförbunden och organisationerna är, osm det ser ut idag, fullt upptagna med sina små, men lättare genomförbara delmål, som t.ex. att rädda någon hotad art och lägger därför inte någon större möda på att visionera på det riktigt stora planet. Helt förståeligt då de inte skulle få något gehör för sådana visioner. Politikerna å sin sida - även de som kallar sig gröna - målar även de högst ogärna med de stora penslarna. De vet att de i dagens mediaslimmade politiska klimat skulle gå i kvav nästan omedelbart om de gick ut och sade hur det verkligen ligger till och hur stora förändringarna verkligen skulle behöva vara. Försök tänka tanken på en politiker som går ut och säger som det är: Att vi behöver upphöra med långväga transporter av mat, att vi drastiskt måste minska vårt privata beroende av bilen - inte hela tiden åka till samhället utan åter låta samhället komma till människan, att tillväxtmantrat skapar mer problem än det kan bidra till att stävja (ja, även den gröna tillväxten), att en total förändring av vår samhällsbyggnad är nödvändig om vi menar allvar med "en hållbar utveckling". Ser ni den politikern framför er? Nej, inte jag heller!

Media å sin sida belyser sällan eller aldrig problematiken från en vidare intelligent vinkel, vilket också är fullt naturligt då inga verkligt nya tankar kan komma fram i moderna media (med media avses här tidningar, tv, radio och den större mängden böcker och sajter på internet). En verkligt ny och originell tanke kräver nämligen en hel del förklaring; att folk får ställa ffrågor och att svar kan ges och att det får ta den tid det behöver. Allt detta är omöjligt inom tidningarnas, tevens och radions färdiga ramverk. En tanke får inte vara mer komplicerad än att den ryms på ett mittuppslag, mellan två reklaminslag eller mellan ekosändningarna.
Tänk själva på de där personerna som förändrat era liv. Det är efter långvarig samvaro och genom att lyssna och iaktta hur personen lever och handlar som man till slut börjar förstå och - kanske - tillåter sig själv att förändras.

Jag tänker ett tag framöver här inne försöka formulera hur en dylik framtid faktiskt skulle kunna se ut och i mindre grad, som hittills, klaga och kasta krassheter kring mig. Det finns ändå trots allt en del människor som tänker och skriver och talar om hur en möjlig framtid skulle kunna se ut. En del av dem ska jag försöka presentera - varvat, naturligtvis med en del egna tankar.

Johannes von desperatpositiv Söderqvist

PS: Lunken: Om du läser det här: Släng iväg ett mail till mig. Jag har tappat bort både din mailadress och blogdito.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home