Monday, July 10, 2006

Hyckare!!!

I den politiska diskussionen kring tredje världen får jag ofta intrycket att politikerna vill, tror och hoppas att världens u-länder en dag ska ta sig dit vi är standardmässigt. De vet att det finns stora orättvisor i fördelningen av världens resurser men ursäktar vår ständiga standardökning med att samtidigt halvhjärtat "jobba för" världens fattiga.
Jag vet inte om det finns någon som verkligen tror på det här på allvar, om de är lismande hycklare allihop eller om de bara är väldigt ogenomtänkta. Själv tror jag ju mest på mittenalternativet; att de flesta av dem är hycklare vilka med ett leende säger vad de måste för att behålla sina väljare.

Tänk om det, istället för enormt hög standard i vissa länder och enormt låg i andra, fanns en allmänstandard (som tog hänsyn till naturens begränsningar) och som delades av alla människor på jorden. Hur skulle den se ut? Vad skulle vi då ha?

Tv... hm...?

Tvättmaskin - om vi kunde trolla fram en massa mer el så kanske.

Vattentoalett - Knappast! I världsperspektivet är det omöjligt att använda 7-10 l. vatten varje gång nöden trängt sig på bara för att spola bort...ja ni vet.

Bil? Ha, ha, ha. Nej var inte löjlig nu. - Naturligtvis inte!

Mat - Om jordens odlingsbara marker delades solidariskt av alla skulle vi svenskar idag lida av bristsjukdomar (glöm kött!). Den här arealen minskar med c:a 5% per år p.g.a. ökeninvandring till följd av skogsavverkning, högeffektivt jordbruk, m.fl. orsaker.

Skolgång (med miljökunskap på schemat)? - Jo, faktiskt. Här är något som skulle kunna delas av alla och som skulle ge alla en möjlighet att själva skapa en uppfattning om problemen. Skolor är billiga! Skolor är långsiktiga investeringar! Varför går då inte alla barn i skolan? T.ex. för att de jobbar att de jobbar för en standardhöjning i väst med att tillverka billiga skor och fickminnen åt mig. För att vi alla hycklar!

Hjälp till med att komma på en världsstandard. Skriv hit eller vart som helst. Eller GÖR något på riktigt.


Mvh:

Johannes von Pretentiös Söderqvist

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home