Wednesday, September 27, 2006

Folkrörelsen för en världsdebatt om miljöfrågor.

Så blev man förbannad igen då!
Det var någon sån där undersökning bland väljarna som visade vilka frågor de tyckte var viktigast. Kan ni gissa vart miljöfrågan hamnade? På plats nummer tolv. Näst längst ner!

Vad ska jag göra? Vad ska man ta sig till?! Hur ska man få folk att fatta att det inte finns någon viktigare fråga än miljön?
Miljöproblemen ökar inte enligt principen 1-2-3-4 o.s.v., de ökar 1-2-4-8-16 o.s.v. Om vi idag står upp till knäna i miljöproblem så är inte nästa steg att de når oss upp på låren, nej; i nästa steg står de oss redan långt över huvudet. I Sverige är det synnerligen tyst om detta både på den politiska, såväl som på mediaarenan. I många andra länder börjar nu miljön bli en viktig fråga som tas an med ofta tvärpolitiska- och vetenskapliga styrkor. The Royal Society i England (deras motsvarighet till våran vetenskapsakademi) gick för ett tag sen till attack mot Exxons finansiering av den lobby som förnekar klimatförändringen. Kalifornien - ja de med den ärkereaktionäre terminatorguvenören - meddelar att de tänker stämma biltillverkarna p.g.a. de höga halterna av koldioxid i utsläppen. I Kina - en diktatur som ligger före oss på den här punkten - pågår just nu en av världens och historiens största folkbildningskampanjer om miljöhotet. En f.d. amerikansk vicepresident och presidentkandidat åker världen runt med sin föreläsning om klimatpåverkan och har samtidigt en film som snurrar på biografer världen över. I Sverige hamnar frågan på plats nummer tolv i prioritet inför valet! Det största hotet i vår historia nafsar oss i hälarna och vi tänker på om a-kassan ska sänkas eller höjas.

Här kommer lite fakta till alla er som tycker att miljön är värd en klar tolvteplacering:
Glaciärerna och de stora isarna smälter just nu snabbare än man först beräknat. Förutom att detta medverkar till en höjning av havsnivån som hotar lägga våra bästa matjordar under vatten och göra cirka en miljard människor hemlösa (jo då kan vi börja snacka flyktingproblem på allvar), så verkar det nu också som att grundvattennivån påverkas negativt. Dessutom frigörs just nu enorma mängder giftig metangas ur töande tundror. En liknande utveckling har setts även på arktis. Metan är en aggressiv växthusgas – 25 gånger starkare än koldioxid.
Den förra istiden var resultatet av en temperaturförändring om fem grader. Mänsklig temperaturpåverkan har än så länge förändrat temperaturen med två och en halv grad. En del experter förutspår att vi kommer ha höjt temperaturen med 6,3 grader inom hundra år, andra säger att det kommer gå betydligt snabbare p.g.a. utväxlingen som problemet själv skapar (som jag beskrev innan: 1-2-4-8-16 o.s.v.).

Visst vetenskapen kommer med många olika bud om katastrofens utveckling och omfattning, men i konstaterandet att växthuseffekten är ett faktum råder överväldigande koncensus. Vi är sedan länge förbi stadiet där man kan välja att tro eller inte tro på växthuseffekten.

Vad kan man då göra för att få folk att själva lyfta upp frågan från nummer tolv till nummer ett? Jag tror på ett brett samarbetsorgan där alla som ser faran kan vara med. En folkrörelse där syftet är att lyfta frågan - inte att enas i detalj. Jag startar denna folkrörelse idag, här och nu! Skicka ett mail så gör vi något!

Mvh:

Johannes von InteAllsSkämtsam Söderqvist

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home