Friday, May 05, 2006

EXPERIMENTET

Just nu talas det en hel del om 3-g´ns eventuella hälsoeffekter. En del människor förespråkar här försiktighetsprincipen och säger att vi inte borde bygga ut förr´ns vi vet vilka biverkningar 3-g kan ge. Förespråkarna brukar då å sin sida svara i stil med att det inte föreligger några som helst kända risker. Lyckas någon sen bevisa hur farligt det verkligen är bemöts detta vanligtvis bara med att "riskerna är försumbara" eller till slut med ren tystnad - ett fantastiskt vapen tystnaden.
Min åsikt?
Tja, lungcancer drabbar sällan eller aldrig en 16 åring som rökt i två år utan oftast 50 åringen som bolmat sig igenom 30 år av sitt liv. Mobilerna har funnits i knappa 20 år. För mig är det klart som korvspad att vi kommer få i framtiden kommer få se biverkningar av att hela tiden trycka en liten microvågsugn mot hjärnan.

Allmänhetems inställning i såna här frågor verkar vara att "vi kommer ingen vart om vi inte är beredda att experimentera och ta lite risker". Men hur många experiment kan vi då tillåta på en gång frågar jag, hur många risker? Listan över såna här frågor som debatterats på liknande vis kan göras näst intill oändlig: Kärnkraft, oljeberoende (och utsläppen det orsakar), medicinindustrin, konstgödning, bekämpningsmedel, genmanipulation, kemiska tillsatser i maten, bantningsmedel, vulgäravel på husdjur, vulgärmedias inflytande på oss och våra barn o.s.v. o.s.v. o.s.v.........

Historiskt betraktat är egentligen hela nittonhundratalet ett enda långt experiment. I årtusenden innan var 99% av alla människors lott att samla, odla och jag. Men så kring förra sekelskiftet började vi experimentera: Vi grävde i de giftigaste hålorna, förmörkade skyarna med rök och tömde vår likgiltighet i haven. egentligen borde vi nu sätta stopp och säga: "Ok nu pausar vi här ett tag och tänker efter. Vilka av alla våra experiment har visat sig ofarliga och oumbärliga? Vilka av alla våra innovationer ska vi behålla och vilka ska vi skrota? Ska vi flyga till Mars och starta rymdkolonier eller ska vi återgå till agrarsamhället fast med en del punktinsatser av maskiner?"


Mvh:

Johannes von Storord Söderqvist










0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home