Tuesday, February 28, 2006

Världskris!

Oljekrisen?
Finns det någon där ute som egentligen begriper vad vi står inför? Att säga oljekris borde vara det samma som att säga världskris, så varför inte göra det rakt ut?
Vår teknokultur är så hårt knuten till oljan att vi skulle gå tvärunder om den försvann idag och frågan är om vi kommer klara de 40 - 80 årens övergångsperiod som vi nu står inför - ja: Nu.
I år, nästa eller möjligtvis år 2008 når världsproduktionen av olja sin höjdpunkt; d.v.s. att den stadiga ökningen (á 2% per år) i uttaget av olja når sin kulmen, sen bär det utför. När den dagen kommer - idag, imorgon - då det plötsligt fattas ett fat för att tillfredställa världsmarknadens oljetörst då kommer priset på "det svarta guldet" att börja skjuta i höjden på riktigt - och de flesta andra priser med det. Det stora flertalet producenter av alla de ting vi anser oss behöva och all den mat vi äter är lika beroende som bilisten ute på en resa; när oljan tar slut eller blir för dyr, ja då slutar också fordonet att röra sig. Värsta exemplet är kanske just livsmedelsproduktionen. Det var oljan som avfolkade landsbygden en gång i tiden. Maskiner med förbränningsmotorer och hydralik ersatte de mångas händer och gjorde bonden till en ensamarbetare. Ja, denna jordbruksreform gjorde det möjligt för oss att låta några få försörja det stora flertalet, som sen i sin tur kunde börja ägna sig åt någon annan sorts produktion.
Vad händer då med våra lvsmedelspriser om oljan blir riktigt dyr? Jo de kommer naturligtvis också raka i höjden. Ett stort problem, som ytterligare försvårar det hela, är att Sverige idag är långt ifrån självförsörjande på livsmedel. En stor del av allt vi sätter i oss är ju importvaror och denna import är i allra högsta grad beroende av olja. Tillfogas kan också att den konstgödning och de bekämpningsmedel som används inom jordbruket av idag tillverkas av olja.

Lägg en kurva av världens oljeproduktion de senaste hundra åren över en kurva som visar världstillväxten under samma tidsperiod och ni ser snart att de två i princip är samma diagram. Vår tillväxt är olja! Och nej! det finns ingen känd energiform att konvertera till.

Kolla gärna upp:http://www.2000taletsvetenskap.nu/oljekris.htm
eller:www.gunnarlindgren.com
eller: http://www.gunnarlindgren.com/oljebrist.PDF
eller: http://www.blaskan.nu/Blaskan/Nummer41/Books/tariq_ali_gunnar_lindstedt.html
eller: http://www.regeringen.se/content/1/c6/04/59/80/4edc363a.pdf

Mvh: Johannes von Pretentiös Söderqvist

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home