Monday, October 26, 2009

Höstbruket.

Nu, kära vänner är det höst på allvar och det är dags att sätta igång med att spadvända, kratta löv o.s.v. Höstbruket är här!

Ja, det mest braskande, förutom att vända om jorden i odlingsbäddarna (som f.ö. helst görs med en grep och inte en spade) är väl att få ner lite vitlök i jorden. Egentligen borde jag ha skrivit om detta redan i september, men då var jag som ni vet fullt upptagen med ångest och andra onödigheter. Att ha ångest eller odla vitlök... vad väljer du?

Om man inte gillar, eller tror på det här med att vända om i Jorden varje år (det finns ju en del odlingsläror som hävdar att det skadar livet i marken) så kan man ju nöja sig med att rensa bort allt ogräs och kanske täcka med nykrattade höstlöv. Har du enj hög med fjolårslöv liggande så är det ännu bättre.

Om man har tålamod nog så finns det också en arbetssnål variant på att "gräva" trädgårdsland som man nu kan ta sig an: Du täcker den ytan du vill ska bli odlingsbädd med kartong eller annat ofärgat papper. Sedan lägger du ut ett lager gödsel ovanpå kartongen. Täck alltihop med 40-50 cm löv. Låt ligga hela nästa år, ända fram till nästkommande vår. Nu kommer löven att vara betydligt ihopsjunkna, ja nästan försvunna och marken vara väl genomarbetad av mask och andra organismer.
En modernare och mycket sämre variant av detta bruk som säkert alla sett är när man täcker med en pressenning. Anledningen till att detta inte är så bra är att man istället för att locka till sig mask, snarare skrämmer bort dem och att marken dränneras på kväve.

Hösten är också kompostens förlovade tid. Jag tänker bara vidröra några få knep som på ett enkelt vis kan göra en fin och bra kompost åt vem som helst. Biodynamikerna har helt fantastiska metoder för kompostframställning och jag rekommenderar alla med bara det minsta lilla intresse i förruttnelseprocesser att ta en titt här: http://www.biodynamisk.se/biodynamisk-odling/komposten.
Det viktigaste knepet när man lägger upp komposten, enligt mig, är att man ser till att den blir väl skiktad, det vill säga att man inte bara har en dyngsur hög med enbart köksavfall eller gräs, inte enbart består av sågspån eller annat torrt och alltför lättdrännerat material. Den gamla metoden att stoppa komposten full i pinnar ("för luftningens skull") är inte heller något vidare. Dels betyder det ett jäv**gt hårt arbete med grepen när man sen ska använda sig av komposten och dels befinner sig pinnar inte tillräckligt långt ner i nedbrytningsprocessen så de kommer att dra kväve ur det övriga materialet.
När du rensar i trädgården, krattar löv, klipper gräset etcetera.... samla då ihop de olika komponenterna i olika små högar bredvid komposten och varva dem i lager med hushållsavfall - har du tillgång till gödsel så lägg ett lager inimellan. Varva också med ett lager jord då och då. Undvik handelstorv! Bruket av torv förstör våra mossmarker och vid brytningen frigörs växthusgaser. Dessutom gillar sniglarna när du har mycket torv i din trädgård. Då och då kan man slänga på ett par nävar kalk. Själv köper jag dock inte det vanliga trädgårdskalket utan istället en säck krosade snäckskal (du hittar det bland hönsfodret på lantmännen) som ju bryts ned och avger kalk under mycket längre tid - det är också mer miljövänligt i sin framställning. På samma sätt kan du även slänga på ett par skovlar från en annan kompost. Det fyller ungefär samma funktion som när man tillsätter turbojästen till mäsken.
När komposten är färdig så täcker man den helst med ett lager jord som man plattar till. Komposten är en levande organism och jorden fungerar som dess hud; den kan andas och släppa ifrå sig gaser och annat men hålla undan angrepp utifrån. Har du inte jord nog kan du alltid täcka med gräs, löv eller liknande, men tänk på att göra ett ganska tjockt lager

Höstsådd. Det finns en del växter som man kan så redan nu på hösten för att få en tidigare skörd. Palsternackor och morötter är de jag brukar köra på. Inga knep, inget krångel... bara så fröna och vänta.

När tillväxthysterin i samhället går dig på nerverna gå då ut i trädgården och bidra till den enda riktiga tillväxt som egentligen finns, nämligen växternas.

Mvh:
Johannes

Labels: , , , , , , , , ,

206 Comments:

«Oldest ‹Older 201 – 206 of 206
At 2:40 AM , Anonymous グリー said...

今、グリーの中に出合い率8割を越すコミュニティが有るのは御存知ですか!!しかしグリーに入会が嫌な方の為にコミュ立ち上げ人が、別サイトを作りグリー登録の方はこちらにも相互登録してるので、必然的に出合える仕組みです。この機会にどうですか

 
At 2:40 AM , Anonymous 露出 said...

露出を楽しむ為には同じ趣味を持った者同士掲示板で交流を深めましょう♪登録無料で楽しい露出を体験する事ができます。

 
At 10:56 PM , Anonymous 郣芁 said...

クン二好きですか?ですがこの舐め犬サイトに登録している女性は、クン二じゃないとイケナイ女性達ばかりです。もちろん無味無臭は当たり前だから、自慢の舌テクでイカせよう

 
At 11:13 PM , Anonymous ジャパンカップダート said...

第11回 ジャパンカップダート 2010 予想 オッズには抜け穴がある・・・現場スタッフによるデータ収集、さらに血統に関しても徹底して分析済み!出走馬の調整、展開を完全に読みきる!裏情報を独占公開

 
At 11:50 PM , Anonymous ワンピース said...

ワンピースの物知り自慢を争ってみませんか?なんか海賊王争いみたいで良いでしょう。ちょっとレアな問題とかも出ますが、結果によってはレアな称号、ヒグマ山賊団の頭の称号が手に入るかもって、いらないかな

 
At 12:40 AM , Anonymous ワンピース said...

今人気のワンピースチェッカーを使って楽しみませんか?あなたの海賊度ランクが表示されますよ。いつでも使えて楽しいよ

 
«Oldest ‹Older 201 – 206 of 206

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home