Friday, March 20, 2009

Vi måste odla vår trädgård

Nu är det dags för vårbruk för fruktträden.

Om det fortfarande ligger snö så trampa till den runt träden. Är marken däremot bar så kan du täcka marken under träden med löv, om du inte gjorde det redan i höstas. Detta ger maskarna en bra start genom att ge lite värme men framförallt mat. Maskarna är trädens – och dina – bästa vänner. De äter skorv, mögelsvampar och andra angrepp. Löven hämmar också ogräset och ger det en seg start. Dessa mått och steg kan du också vidta för dina bärbuskar.

Sen är det dags att skrubba stammarna med en rotborste (inte ståldito) så att du får bort all mossa, alla lavar och lösa barkflikar. På bärbuskarna plockar du bara bort det värsta om det ens finns några mossor och lavar på dem.

När detta är klart kan du stryka stammarna med barkförstärkning. En bra blandning (som många biodynamiker använder) är att blanda lera och kogödsel med lite vatten och röra runt tills det hela blivit en lös smet. Stryk träden med pensel, som om du målade.
Den blandning som jag använder mig av (som också kommer från biodynamikerna) består av koskit, lera, åkerfräken-te och mjölkpulver som jag blandar i en hink.

En sån här strykning stärker trädets försvar mot angrepp och gör barken smidigare och starkare. Lavarna gillar inte heller denna nya gödslade boplats lika mycket som deras naturliga barkhabitat.

Lavarna och mossorna gör i sig ingen skada på träden men mossan är t.ex. en fuktbevarare som alltså kan leda röta in i dina träd. Både lavarna och mossorna är också perfekta övervintringsplatser för olika kvalster, svampar och parasiter.

Lycka till:
Johannes


P.S.
Åkerfräkentéet gör du genom att koka en handfull torkad åkerfräken (som säljs i de flesta hälsokostbutiker) med två liter vatten i en timma. Sila ifrån och blanda med nytt rent vatten (upp till 20 liter).


http://www.fobo.se/nyheter/index.shtml (förbundet organisk biologisk odling)

http://www.biodynamisk.se/ (biodynamiska föreningen)

http://chaos.bibul.slu.se/sll/biodyn_foren/kultura/KBT98-2/KBT98-2B.HTM (biodynamik)

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home