Geografiska pengar
Tänk om man kunde skapa en lokal valuta som enbart är giltig inom det geografiska närområdet (i det här fallet Brunskog där jag bor), en valuta som inte gick att växla in mot andra pengar som t.ex. svenska kronor eller grannsocknens Högbodakronor. Då skulle man kunna eliminera all form av spekulation som drännerar ut valutatillgångar från ett område till ett annat. Enda möjligheten att föra med sig ett värde över socken- eller kommungränsen vore att köpa ett värdeföremål här hemma och försöka sälja det i Högboda. På så vis kunde man skapa en likvid ekonomi där enda möjligheten för den som ville göra sig en förmögenhet vore att handla med fysiska varor.
För att beskriva den nuvarande situationen inom världshandeln kort skulle man kunna säga att en vara, låt oss ta en mobiltelefon som exempel, mest fungerar som ett slags skyltfönster för sin tillverkares aktie - vilken är den egentliga handelsvaran. Sony Ericsson vill ha en så högt värderad aktie som möjligt, det är prioritet nummer ett, så därför tar de fram en så hipp mobil de bara kan och hajpar den i media. På så vis skapas en förväntad framgång; en trovärdighet hos företaget - som egentligen är den verkliga handelsvaran. Den riktiga, fysiska telefonen (och de indirekta arbetstillfällena) prioriteras alltså inte. Det räcker med att ha tillväxt inom företaget - ofta som en följd av den förväntade framgången.
Om man istället hade en geovaluta som inte var användbar någon annan stans än inom ett visst avgränsat område så skulle arbete och lokal produktion stimuleras avsevärt.
Tror jag! ;)
Det är ingen lätt plätt att förstå sig på det här med pengar och handel.
Mvh:
Johannes
Värt att läsa:
Pengar - ett miljöproblem, Göran Hjort & Johan Sandwall
Skatter - idéer till förändring, Göran Hjort
3 Comments:
Ett alternativ är det samhälle som Martinus skisserar i "Livets bok" - del 1. I det framtida samhället förutspår han att arbetspoäng är det enda betalningsmedlet. Varje arbetad timme ger ett visst antal poäng, som är det enda giltiga betalningsmedlet. Följden skulle bl. a. bli bortfall av så många onödiga arbeten och uppgifter att arbetstiden skulle bli två timmar om dagen, och var och en skulle få välja att arbeta inom sitt "hobby-område".
En följd skulle också bli att en stor del av all brottslighet skulle försvinna. Inga pengar finns att stjäla, och arbetskort är personliga och kan inte användas av någon annan.
Alltså, det här resonemanget bygger ju på samma system som pengar. Att handla med något som har ett uppskattat värde, kalla det pengar eller geovaluta eller vad som helst. Vill man komma undan "systemet" som sådant får man ju gå en helt annan väg.
Så tänker jag...
Jo, Anonymous, Martinus modell är en annan väldigt tänkvärd idé. Kul att du nämner det. Farsan är teosof och mycket Martinusinspirerad i sitt tänk, så jag har ju hört en hel del om det där systemet under uppväxten. Tror faktiskt jag ska ta och kolla upp det lite bättre. Tack för uppslaget.
Som svar till Olof.
Nja... resonemanget bygger inte riktigt på det som pengar är idag. Pengar är ett växelmedel som vi kommit att använda oss av istället för att byta varor rakt av. Alltså måste växelmedlet motsvara ett visst överenskommet värde. För att göra resonemanget kort skulle man kunna säga att pengar idag saknar detta värde, men det skulle inte geovalutan göra. Geovalutan vore delvis lite av en tillbakagång till ett äldre system där pengar verkligen hade en fysisk likvid.
Tack för era inlägg:
J.
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home