Monday, May 19, 2008

Klimatsmart skogsindustri, rena hyckleriet!

Skogsindustrin har startat en kampanj för ökad produktion med klimatet som alibi! Det är så övertydligt att ett klassiskt vinklat vinstintresse ligger bakom alla näringens floskler om att de vill värna klimatet, att man häpnar över hur mycket utrymme i media och inflytande över politiker de tycks få, och detta 2008.

Skogsindustrin har nu storsatsat på propaganda för att få svensken att tro att skogsbruket kan rädda klimatet och att dagens svenska skogsbruk är miljövänligt. I många år har skarp kritik riktats mot skogsnäringens dåliga hänsyn till naturen och mot näringens skövling av gammelskogar med höga naturvärden. Skogsnäringen saknar trovärdighet i miljöfrågan.

Skogsindustrins nya alibi för ökad exploatering av skogen är klimatet, men man väljer att blunda för att ökad naturvård (naturskydd) är viktig för att motverka just negativa klimateffekter, naturligt artrika ekosystem är mer robusta än utarmade. Att bevara den biologiska mångfalden är därför ett sätt att värna skogens förmåga att möta klimatstress. Man väljer också att blunda för att det finns forskning som visar att skogsbrukets kalhyggen faktiskt släpper ut en stor mängd koldioxid. Dessutom sker utsläpp i samband med avverkning, transport och vidareförädling, något som inte heller nämns. Man vill sätta två viktiga miljöfrågor emot varandra, istället för att se att de är kopplade till varandra.Näringen vill helt enkelt fortsätta att exploatera den svenska skogen men behöver folkets stöd. Skogsindustrin hävdar att de vill öka produktionen för ”klimatets skull”, som om näringen någonsin haft miljön som första prioritet. De lever ju på att intensivt och storskaligt exploatera skogslandskapet. Den vill uppenbarligen flytta fokus ifrån bevarande av biologisk mångfald och långsiktigt klimatarbete, till ökad produktion, med klimatet som förevändning. Det går till och med så långt att de i sin kampanj använder sig av de gamla klyschorna: ”för varje träd som fälls sätter vi flera nya (plantor)” och ”det har aldrig funnit så mycket skog som nu”. Inte ett ord om att det aldrig funnits så lite gammelskog som idag eller om bristen på avverkningsmogen skog som riskerar att resultera i virkesbrist.

Sluta hyckla!

/Viktor Säfve


(Jag fick denna text via Skydda Skogens nyhetsbrev och kände genast att jag ville hjälpa till att sprida den. Tack Viktor för ditt gästinlägg. Mvh: Johannes. Här är förresten Skydda Skogens hemsida: http://skyddaskogen.se/joomla/index.php)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home