Tuesday, April 08, 2008

Harald Holmberg - människan och Skogen

Harald Holmberg är en skogsägare i Västernorrland som inte får lov att styckavverka sin skog. Styckavverkning är, för er som inte är familiära med begreppet, när man tar ut endast de träd som är mogna ur Skogen istället för att kalhugga. Skogs-"vård"-styrelsen lägger sig i och säger att "så får man inte göra". Anledningen härtill sägs vara att avkastningen blir för liten. Att all senare forskning pekar på att styckavverkning ger STÖRRE avkastning verkar man inte bry sig om. Däremot kan man ansöka om att göra sin Skog till ett statligt kontrollerat skyddsområde, men när det blivit det får man inte ens ta ut en pinne ur Skogen längre. Inga mellanting finns.

Nej fy fan, jag blir så trött. Personligen har jag ingenting emot att man får lite avkastning från sin Skog, så extrem är jag inte, men det är skillnad på att hugga träd och att hugga hela Skogar.
Nåväl Harald är en hjälte och förtjänar att omnämnas.

Här tänker jag nu ge lite rent praktiska råd för civil olydnad - det vill säga styckavverkning - till alla skogsägare.
Lagen lyder att i en bra Skog skiner Solen på toppen av trädet men inte på roten. Om marken nås av Solens strålar så torkar den ut; mossa och undervegetation blir lidande. En undertryckt liten gran som står under några större träd kommer inte att göra ett ryck och växa till sig något nämnvärt om du hugger de större. Det lilla trädet har redan anpassat sig till ett undertryckt växtsätt och förblir ganska smalt och litet. Tar du bort de stora träden kommer också marken, som sagt, nås av Solen och torka ut; Jorden blir hård, hallon och sly tar över och du får tre gånger så mycket mer arbete med röjning. Nej ta ut det lilla trädet, det blir en bra gärdsgårdsstör (en liten undertyckt gran som växt under andra granar kan vara flera hundra år även om det bara ser ut som 10-20 år och har det hårdaste granvirket som finns; det blir alltså en perfekt stör).

Nåväl granstörar ger inget klirr i kassan, hur gör man när man ska styckavverka lite större träd? Jo, när en lämplig mängd träd nått ungefär 11 tums omkrets i brösthöjd är den lämpligaste tiden. Det blir rejäla stock. Men se till att spara så att Du får en bra skuggning av marken under.
Kör för allt i världen inte in med traktor, eller ännu värre, skördarde i Skogen. Jag har själv alldeles nyligen blivit påmind om de skador som detta skapar. En skogsägare här i närheten som har mark intill mig körde in med skördare för att gallra ut barkborreangripet virke. Den tunga maskinen körde sönder rötterna på de träd som skulle stå kvar och inom ett par månader hade han fler rotvältor - med påföljande och större barkborreangrepp - än innan. Dessutom ser det ju för jävligt ut i Skogen nu.
Om du inte har tillgång till häst (vilket är det billigaste och bästa alternativet på alla sätt) så finns det idag fyrhjulingar som är starka nog att dra ut virket åt dig.

Att hugga träd då och då är mänsklig överlevnad, att hugga hela Skogar är tecknet på en sjuk kultur.

Mvh:
Johannes von Olydig Söderqvist

3 Comments:

At 12:02 PM , Blogger Unknown said...

Spännande hur Svenskt Skogsmissbruk har utvecklats senaste decennierna...
Man kan undra hur lång tid det ska ta innan förnuftet når fram.
Fast det tar nog en stund, läste nyligen att EU har bestämt att sponsra odling av snabbväxande gran för att binda så mycket koldioxid som möjligt på kort tid. Suck. Nu ska vi använda skogen till att producera genmanipulerat skräpträ som knappt ens går att elda med, känns det vettigt?

 
At 3:03 AM , Anonymous Johan Karlemo said...

Visst är det skrämmande att man i dagens miljömedvetna samhälle försöker tvinga människor att förstöra miljön. För mig är det en ekvation som inte går ihop. Låt säga att hans metoder ger sämre skogsskördar på kort sikt så är det hans plånbok som drabbas, samtidigt så har vi allemänsrätt i Sverige vilket gör att hans bevarade skog kan bli till rekreation för hela Sveriges befolkning om vi så vill.
Förövrigt ligger Norrbäck i Västerbotten och inte i Västernorrland.

 
At 11:51 PM , Anonymous Anonymous said...

Dess Pleasure att förstå din blogg. Ovanstående artiklar är ganska ovanligt, och jag verkligen tyckte om att läsa din blogg och poäng som du uttryckte. Jag gillar verkligen att visas upp under en typisk grund, efter en hel del mer inom ämnet. Tack för att dela ... fortsätta skriva!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home