Sunday, April 12, 2009

April - självhushållning

Kära Vänner i vårsolen.

Oj, oj, oj... nu är det mycket att göra - vilket kanske också märks på mitt minskade bloggande.
Förutom dagjobb med den egna firman och det faktum att Paganus håller på med en ny studioplatta så har det helt plötsligt, på bara några dagar, blivit VÅR; och det vet vi ju alla odlare vad det innebär.

Här kommer de viktigaste punkterna för april som jag kan komma att tänka på (och snälla hjälp mig om d et är något jag glömt; kommentera, maila, ring...):


*Lägg ut drivbänkarna. Låt dem stå några dagar med glaset på tills jorden inne i dem torkat upp.

*Om du är en anhängare av biodynamik så är också april den månad när du sprutar dina odlingsbäddar med åkerfräkenpreparat och kanske även humus-dito. Läs mer om detta på: http://www.biodynamisk.se/biodynamisk-odling/de-biodynamiska-preparaten

* Du kan fortfarande förså tomater, selleri och purjo. Knölfänkål börjar också bli på tiden och majs kan du också förså om 1 - 2 veckor. Tänk också på att jag bor i västra Värmland. I Skåne ligger man väl säkert 3-4 veckor före och i Norrland 2-3 veckor efter. Sen spelar ju microklimatet in väldigt mycket också. Din Jord kanske är så skyddad, solutsatt och väldrännerad att den redan reder sig. I sånt fall kan du ju börja gräva och så på friland redan nu.

*April är också breddgödslingstid. Så fort frosten gått ur Jorden (kolla så att det inte är fruset en bit ner) så kan du breddgödsla dina land. Det gör inget om det går några dagar, eller t.o.m. veckor mellan gödslingen och det att du myllar ner det. Egentligen gör det inget om du göslar samtidigt med grävningen (som antagligen kommer lite närmare maj), men det är oftast enklast och lite arbetsmässigt lättare - i alla fall om du odlar i lite större skala - om man redan har skottat all dynga innan man sätter igång med grävningen; det spar man mycket axlar på.

*April är också tiden när man INTE bränner gräs! Alla månader är tiden när man INTE bränner gräs. Detta är ett gammalt oskick. Alla gamla idéer var inte bra och att döda hundratusentals microorganismer, spindlar, myror och annat nyttigt var det definitivt inte.

*Gör rent i växthuset. Sopa, skrubba, borsta och gno. Gör så rent du bara kan. Det är ändå ett hus och kvalster, mögel och annan ohyra som kan angripa dina växter kan lättare övervintra här inne. Byt även ut myllan i bäddarna. Eller rättare sagt: Ta bort den gamla jorden och låt bäddarna stå och luftas några dagar innan du lägger i ny jord.

*Kolla upp vilken såjord, planteringsjord du köper. Personligen köper jag bara sådan som är godkänd för ekologisk odling. Nästan all annan jord är "berikad", som det heter, med NPK som är ett konstgödsel. Ursch och fy, inget sånt!

*Dela på det du vill dela på. Alltså... om din oregano under förra säsongen har växt till sig ordentligt och du skulle vilja ha en planta till någon annanstans, ja då är det bara att gräva upp och dela på den. Vänta dock med att gräva upp tills jorden i alla fall inte är klassblöt.

*Strö gödsel, aska, torv, Algomin - eller vad det nu är dina växter behöver - under dina bärbuskar.


Ja... det är vad jag kan komma på just nu.

Mvh:
Johannes






Att läsa: Ugglehultsboken (finns nog bara på antikvariat).
Odla Biodynamiskt, Kjell Arman

Labels: , , , , ,

2 Comments:

At 2:31 AM , Anonymous Anonymous said...

Rotselleri är det lite sent att så nu. Den bör sås i mitten av t.o.m. slutet av februari om knölarna skall hinna bli fullvuxna till hösten.

Göran

 
At 12:18 AM , Blogger Johannes said...

Oj då. Tack.
Det är rätt att rätta!


//J.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home