Saturday, March 20, 2010

Nej till GMO - maten som hotar själva livet.

EU har precis vikit ner sig för GMO-lobbyn och tillåtit odling av genmodifierade grödor. Detta är alltså växter vars främsta egenskap är att de själva producerar GIFT.
Trots att industrin under flera årtionden snackat väldigt mycket om de stora fördelarna med genmodofierade grödor - hur många de kan bli, att de kan bota svälten i världen o.s.v. - så har de i stort sett bara drivit fram soja, majs, raps och bomull. Och dessa 4 växters främsta egenskaper är då alltså att de antingen själva producerar gift (och dödar alla andra växter i sin närhet samt även humlor, bin och andra pollinerare), eller att de tål kraftig besprutning. Tvärt emot vad industrins (läs Monsantos) forskare hävdat så har inte länder och bönder som övergått till GMO-grödor fått någon ökad skörd - vissa talar t.o.m. om det omvända förhållandet.


Den ganska knapphändiga forskning som bedrivits på djur som matats med GMO-majs, soja osv (GMO-majsens smak är så dålig att den inte gått att sälja till människor) visar att dessa får förändringar på lever, njurar, i sin tillväxt fertilitet o.s.v.
Om det skulle bli så att dessa GMO-grödor lyckas korsa sig eller på något annat sätt ta sig ut i den naturliga ekologin så kan vi stå inför ett verkligt jättehot: Detta har faktiskt redan hänt på flera ställen runt om i världen.

Avaaz.org driver en kampanj mot GMO inom Europa och har redan samlat in över 200 000 namn mot detta vansinne. Följ länken här nere och ge din för ett GMO-fritt EU du också. Hjälp också till att sprida kunskapen om vad GMO-industrin och dess lobby verkligen håller på med; börja med att sprida detta upprop:

https://secure.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/Tack:
Johannes

Labels: , ,

3 Comments:

At 11:56 PM , Blogger amandin said...

Ja, jag håller med dig. Det skrämmer mig verkligen att vi manipulerar med livets grundstenar!
Människans giriga kortsiktighet!
Kravet på skyddszoner och reservat,
och en samling av entusiaster som kan bilda en motståndsrörelse och bara odla organiskt o biologiskt blir mer påtagligt.
Men det är svårt. Köpte aningslöst en påse gurkfrön för 40:- öppnade den och fann 4 st frön!Frågade i affären och en "trädgårdsmästare", som förklarade att priset berodde på GMO- kostnader!
GMO sprids utan att vi vet om det. Några skaffar sig patent och monopol.

 
At 3:29 AM , Blogger Johannes said...

Tack Amandin för din kommentar.

Ja visst känns det som ett trängande behov av en motrörelse. Ett stort problem (framöver) kommer dock att bli när bolgane vill göra denna rörelse olaglig: Codex Alimentarius är namnet på en ny livsmedelsstandard som det just nu lobbas starkt för i hela världen. Enligt denna standard skall all föda som inte tagits fram med patenterade genuppsättningar förbjudas. Det är IAEA, International Irregation Org, FN's food programme, Internationella Valutafonden, m-fl. som tillsammans med livsmedelsbranschen och läkemedelsjättarna som ligger bakom Codex:et. Detta är en mycket skrämmande framtid.

Att du kunde köpa GMO-frön i affären beror på att Sverige (till skillnad från många andra EU-länder) har en väldigt "öppen" inställning till GMO.

Köp dina fröer från: http://www.runabergsfroer.se/html/index.htm istället. De har kanske inte världens bästa hemsida men de har landets bästa frön. :)

Det verkar som om du odlar själv... stämmer det?

Mvh:
J.

 
At 3:30 AM , Blogger Johannes said...

Men, det var ju du!!!


:-)


//J.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home